Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Lakeland Terriër

Lakeland Terriër

Lakeland Terriër

Oorspronkelijk doel

Jachthond, speciaal op de vossenjacht.

Beknopte geschiedenis

De Lakeland Terrier is afkomstig uit het Lakedistrict in de graafschappen Cumberland en Westmorland, in het noorden van Engeland, waar hij ook zijn naam aan te danken heeft. Het is een ruig, rotsachtig gebied waar de Lakeland de schapen en hun lammeren moesten beschermen tegen de vos. Hiervoor had men een hond nodig die én kon leren sociaal om te gaan met de dieren op de boerderij en die redelijk gehoorzaam was, maar die tevens een ingeboren onstuitbare jachtdrift had, waarbij hij in staat moest zijn tot zeer zelfstandig handelen.

VroegerNu

Egton Batchelor of Howtown 1937

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-070)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Vriendelijk, een geboren werker, evenwichtig en compact.De Lakeland is een niet te grote terriër, die echter wel hoog op de benen staat, wat het hem mogelijk maakt in rotsachtig terrein te rennen en springen. Een niet te brede borstkas en een wat langer smal hoofd maakt het hem mogelijk in vossenholen te komen en er ook weer uit te geraken. Hij heeft een ruige harde beharing met een zachtere ondervacht.

Huidig uiterlijk

Het huidige uiterlijk komt grotendeels overeen met het oorspronkelijke type. Een dubbele weerbestendige vacht beschermt hem tegen vocht en kou. De vacht wordt geplukt en dat heeft als voordeel dat hij binnenshuis niet verhaard.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Vrolijk, onbevreesd gedrag, schrandere uitdrukking, snelle bewegingen, alert. Kloek, vriendelijk en zelfverzekerd.Het oorspronkelijk doel, schapen en lammeren beschermen tegen de vos, maakt dat hij onbevreesd en alert is. Om dat hij ook goed moest kunnen omgaan met boerderijdieren moest hij echter ook sociaal en gehoorzaam kunnen zijn.

Huidig gedrag

Het huidige gedrag is vrolijk, vriendelijk, schrander en zelfverzekerd. Hij heeft een evenwichtige opvoeding nodig en kan soms wat gevoelig zijn. Zijn grote levensvreugde maakt hem een goede metgezel zeker ook voor kinderen, waar hij dol op is.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging stelt geen gezondheidseisen op de fokdieren. Het is een relatief gezond ras.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.