Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Sussex Spaniel

Sussex Spaniel

Sussex Spaniel

Oorspronkelijk doel

Jachthond.

Beknopte geschiedenis

Zoals zijn naam al aangeeft, vindt de Sussex zijn origine in Engeland, in het graafschap Sussex. Het zou een kruising zijn tussen de Clumber en een bloedhond. Zijn geschiedenis gaat terug tot de 18de eeuw en hij werd voornamelijk gebruikt om op fazant en patrijs te jagen. De eerste Sussex Spaniels werden geboren in de kennel van E. A. Fuller; het is hij die meer dan 50 jaar getracht heeft om de Sussex te sterken in zijn verschijning en karakteristieken. Later werd er minder aandacht geschonken aan dit ras en werd er gekruist met ander spaniels, waardoor het zuivere ras niet meer te vinden was. Het is pas in 1923 dat men dit prachtige ras heeft doen herleven.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Hannie Warendorf
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-127)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Massief en sterk gebouwd. Levendige en energieke hond, wiens karakteristieke gang een uitgesproken rollende beweging kent en anders is dan die van enig andere spaniel.Is in de loop der jaren weinig veranderd in uiterlijk. Door zijn lichaamsbouw is hij niet snel jagend, dit is een rastypische eigenschap.

Huidig uiterlijk

De Sussex is de zeldzaamste der spaniels. Het is ook één der oudste rassen. Het is een lange, laag, stevig gebouwde, ongekunstelde jachthond. Uniek voor dit ras is zijn gouden leverkleurige vacht en hij heeft een minder groot uithoudingsvermogen dan de andere spaniels. de Sussex houdt van het platteland, maar zal ook goed aarden in de stad, zolang hij maar voldoende beweging heeft.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Een vriendelijke aard, agressiviteit is ten zeerste ongewenst.Hij is langzaam jagend, maar zeker niet lui. Heeft veel energie en kan in moeilijk toegankelijk terrein gebruikt worden.

Huidig gedrag

De Sussex is een zachte, aanhankelijke, rustige, vriendelijke en evenwichtige hond. Hij zal meestal maar één persoon gehoorzamen. hij is ook heel lief voor kinderen. Zijn uitdrukking is somber en ernstig. Eens je door de hond aanvaardt wordt als vriend, heb je er een vriend voor het leven bij.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, maar er is geen rasvereniging meer in Nederland van dit ras. Hierdoor vindt er geen monitoring plaats op ziekten en erfelijke gebreken, het verdient aanbeveling om honden waarmee gefokt wordt te testen op HD, ED en ECVO onderzoek.
HD komt veel voor.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.