Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Chodsky Pes

Chodsky Pes

Chodsky Pes

Oorspronkelijk doel

Herdershond, hoeder en waker.

Beknopte geschiedenis

De oorsprong van dit ras is historisch. De schrijver Jindrich Simon Baar beschreef in zijn Werken (1923-1924) honden uit de regio Šumava, die hij “Chodsky” noemde. Deze evenwichtige en zeer krachtige honden werden gebruikt voor het hoeden en beschermen van de samengedreven kudde runderen. Met de regio “Chodsko” zijn veel geschriften en illustraties verbonden. In zijn werk over “Chodsko” noemde JA Gabriel de lokale bevolking in 1864, voor de grap “Hondenkoppen” omdat hun traditionele vlag het silhouet heeft van een typische herdershond die met langere vacht in de nek een trouwe waakhond voorstelde. Het bestaan van de langharige herdershonden als trouwe helpers en beschermers werd ook geschreven door de schrijver A. Jirásek in zijn roman “Hondenkoppen”, met illustraties van Mikoás Als. Het kan natuurlijk niet worden beweerd dat de bovenstaande bewering van de hedendaagse Boheemse herdershond bewezen is. Het is louter historisch bewijs van het bestaan van een gevestigde Herdershondvorm van oorsprong op Tsjechisch grondgebied.

VroegerNu

Foto: FCI rasstandaard

Foto: FCI rasstandaard
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-364)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een middelgrote herdershond met gestrekt lichaam. De lange beharing met een dikke ondervacht maakt de vacht weerbestendig. De lichaamsbouw is van uitstekende harmonie. De goed geproportioneerde lichaamsonderdelen geven hem een compact en edele uitstraling.
Karakteristieke kenmerken van het ras zijn de elegante houding en de korte oren, de elegante vorm van de lange hals en een hoge schoft, evenals de weelderige, lange vacht. De bewegingen zijn gemakkelijk en vrij. De hele vorm van het lichaam, van kop tot staart, bestaat uit een reeks sierlijke rondingen.
Hoeden en beschermen van kudden vee.
Daarom krachtig gebouwd met een goed uithoudingsvermogen. Weerbestendige lange vacht met onderwol. Ook een uitstekende waakhond.
Huidig uiterlijk

Zoals ook al beschreven bij de rasstandaard. De evenredige bouw van een herdershond, een draver, iets langer dan hoog met een rechte rug en normale evenredige hoekingen. De kleur is zwart met tan aftekeningen.
Een schofthoogte tussen de 49 en 52 voor de teef en 52 en 55 cm voor de reu, het gewicht ligt tussen de 17 en 27 kg.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Een levendige hond, met snelle maar niet onstuimige reacties. Een volgzame hond
gemakkelijk te trainen, attent. Hij is bescheiden niet veeleisend, volhardend en een liefhebbend lid van het gezin. Hij is onverschrokken, heeft sterke zenuwen en is buitengewoon waakzaam. Hij heeft een uitstekend reukvermogen. Het ras
kenmerkt zich door haar levendige persoonlijkheid, zonder tekenen van nervositeit.
Moest de hele dag kunnen en willen werken. Een volgzaam, stabiel karakter.
Huidig gedrag

Dit staat heel goed beschreven in de rasstandaard. Deze eigenschappen maken hem geschikt voor veel vormen van werk en sport, maar ook als gezinshond.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de Chodsky Pes is een relatief gezond ras. Er is geen gezondheidsbeleid bekend van dit ras, maar het dient aanbeveling om de fokdieren te controleren op HD en ED plus ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Chodsky Pes Nederland (cpcn.nl)

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.