Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Ciobanesc Românesc Carpatin

Ciobanesc Românesc Carpatin

Ciobanesc Românesc Carpatin

Oorspronkelijk doel

Waakhond.

Beknopte geschiedenis

De Ciobanesc Românesc Carpatin oftewel de Karpatische herdershond is een hondenras dat afkomstig is uit Roemenië waar hij gebruikt wordt voor het bewaken en beschermen van de schaapkuddes tegen dieren zoals wolven, beren, wilde honden en andere gevaren. Hij wordt gebruikt als herdershond en als waakhond. De Carpatin werd geselecteerd uit een ras dat in de Karpaten en het Donaugebied voorkwam. Het ras wordt al eeuwen gebruikt door de Roemeense herders. Hij verdedigt de kudde, maar is ook een uitstekende waakhond. Een volwassen reu is ongeveer 69 centimeter hoog, een volwassen teef ongeveer 63 centimeter.

VroegerNu

geen oude afbeelding beschikbaar

RvB
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-350)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Grote hond, maar slank en beweeglijk, krachtig maar niet zwaar. Rechthoekig lichaam, diepe en brede borst, lange en licht schuine schouder. Breed en licht hellend kruis. Buiklijn iets opgetrokken. Sterke, gespierde nek. Reuen zijn duidelijk groter en forser dan teefjes.
Huidig uiterlijk

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging verplicht de onderzoeken naar HD, ECVO oogonderzoeken en adviseert ED.

Overig / Aandachtspunten

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.