Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Old English Sheepdog

Old English Sheepdog

Old English Sheepdog

Oorspronkelijk doel

Schapendrijver.

Beknopte geschiedenis

Hoewel de herkomst van de Old English Sheepdog als Groot Brittannië geregistreerd is, is het waarschijnlijker, dat zijn eigenlijke afkomst een combinatie is van Europese Herdershonden als Owtcharka en Bergamasco met de Herdershonden van Groot Brittannië. Hij wordt nu beschouwd als een van oorsprong (oorspronkelijk) Brits ras, vaak Bob-Tail of bobtail genoemd. Sterk, compact en overvloedig behaard; zijn vacht is een onderscheidend raskenmerk en is weerbestendig. Hij is intelligent en vriendelijk; en hij heeft een opvallende, typisch klinkende blaf, voldoende om indringers af te schrikken.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-016)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een sterke, vierkant tonende hond van grote even-redigheid en algehele soundness. Volkomen vrij van hoogbenigheid, geheel overvloedig behaard. Een stevig bespierde, goed ontwikkelde hond met een zeer intelligente uitdrukking.
De natuurlijke contouren horen niet kunstmatig veranderd te worden door knippen of scheren. Van boven af gezien lijkt zijn lichaam peervormig. Van opzij gezien zijn de lendenen gewelfd.
Het gangwerk heeft een typische rollende gang tijdens de telgang of stap. De blaf heeft een kenmerkende klank.
Om zijn werk te kunnen doen moet hij een groot uithoudingsvermogen hebben.
Dat de standaard zegt: ”volkomen vrij van hoogbenig-heid“, betekent niet dat de hond kortbenig mag zijn. De beenlengte hoort normaal te zijn.

Huidig uiterlijk

Hond met een dikke, Shaggy vacht dat toch functioneel moet blijven.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Een gezeglijke hond met een gelijkmatig karakter. Onverschrokken, trouw en betrouwbaar, zonder een spoor van zenuwachtigheid of niet uitgelokte agressiviteit.Hoeder bij de kudde.

Huidig gedrag

Neutraal vriendelijk. Hij kan wel waakzaam zijn.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er komt voor HD, Oogaandoeningen, Hormonale problemen.

Overig / Aandachtspunten

De rasvereniging beveelt aan te screenen op HD, EB, oogziektes en doofheid. Om te kunnen fokken zijn HD en oogonderzoek verplicht.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.