Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Tosa

Tosa

Tosa

Oorspronkelijk doel

Jachthond op wilde zwijnen.

Beknopte geschiedenis

De Tosa heeft een interessante geschiedenis, al is die niet bijzonder lang. Het was halverwege de 19e eeuw, toen handelsbetrekkingen tussen de Oosterse en Westerse wereld werden verstevigd, dat Westerse honden naar het Oosten werden getransporteerd en vice versa.
Hondengevechten hebben een lange traditie in Japan, zoals in veel delen van de wereld rond die tijd. Echter, de traditionele Japanse vechthonden toentertijd waren van het wolfstype, in tegenstelling tot de honden van Westerse handelsreizigers die Japan aandeden: deze waren van het molossoïde (dogachtige) type. De Japanners zagen deze westerse honden en wat ze zagen beviel ze zo goed, dat ze hun inheemse honden hiermee begonnen te kruisen, om zo de door hen gewenste “ultieme toernooihond” te kunnen creëren. Hiervoor zijn in de beginperiode gebruikt, “een onverschrokken hond, afkomstig uit Nagasaki omstreeks de Kaei periode (1848-1853). Daarna, een Bulldog, een Mastiff, een Boston Bull, een Bull Terrier en verschillende St. Bernards. Gedurende de Taisho periode (1912-1925) werd een Duitse Dog uit Duitsland geïmporteerd en Mastiffs.
Zelfs nu de Tosa behoorlijk zuiver was in zijn verschijning, lag de nadruk bij het fokprogramma nog steeds alleen op de functionele gebruikswaarde.

VroegerNu

FCI Rasstandaard

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-260)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Grote statige hond, robuust gebouwd. De hond heeft hangende oren, kort haar, een vierkante voorsnuit en een hangende staart die dik is aan de wortel.Het is belangrijk om niet te vergeten dat de Tosa een Dogachtige en geen gehersenspoelde hond is, wat betekent dat het idee van een “roedelleider” geen betekenis heeft. Bijgevolg zal het hij nooit gehoorzamen omdat de “baas het zei”, maar omdat hij achting, geloof en respect heeft voor de eigenaar. Wanneer de hond zich realiseert dat hij de eigenaar blij maakt door correct te reageren op bepaalde commando’s Hij zal ze graag uitvoeren zonder dat de eigenaar het bevel 2x moet geven.

Huidig uiterlijk

Een robuuste en sterke hond met een massief lichaam en sterke benen Het uiterlijk is noot als een Mastiff. Het gangwerk moet vloeiend en goed reagerend, en vrij van zwakte zijn. Wendbaar, vloeiend, goed reagerend en met rechte sterk voorbenen, (zwakte tijdens het gangwerk kan tijdens zijn gevecht dodelijk zijn). Nooit op een zware-manier zoals de Mastino Napolitano of Mastiff.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Het temperament wordt gekenmerkt door geduld, kalmte, durf en moed.Zie hierboven

Huidig gedrag

Honden van dit ras moeten op een zeer evenwichtige, liefdevolle en consequente manier worden opgevoed. Ze zijn erg gevoelig voor de intonatie van de stem. Als u duidelijk bent en overwicht op de hond heeft, zijn strafmaatregelen of correcties vrijwel overbodig. Desondanks zijn dit geen honden voor iedereen. De hond heeft een baas nodig die mentaal overwicht op de hond heeft. Leer de hond op jonge leeftijd trekken aan de lijn af en trek veel tijd uit voor een goede socialisatie.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er kan HD voorkomen.

Overig / Aandachtspunten

Vergeet niet dat de Tosa van oorsprong een vechthond is. En net als in de natuur bij een roedel gevochten wordt voor de heriarchie. Een ras dat niet bij iedereen past.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.