Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Alano Espagñol

Alano Espagñol

Alano Espagñol

Oorspronkelijk doel

Jachthond. Vee-vanghond, waakhond.

Beknopte geschiedenis

Afkomstig van het Iberisch schiereiland, zijn er verwijzingen naar zijn bestaan uit de 16e eeuw. Het is mogelijk afstammeling van de jachthonden die na de val van het Romeinse rijk door het barbaarse volk werden meegebracht. Het bereikt zijn bloei tijdens de middeleeuwen tot de 19e eeuw, toen hij populair was als jachthond voor vee en de groot wild jacht en het als favoriet ras onder een groot aantal opmerkelijke personen in de geschiedenis van Spanje was, die documenten en geschriften nalieten om het belang van dit ras aan te geven.
Aan het einde van de 19e eeuw, met het verbod op deelname van honden aan stierengevechten, raakt het ras in verval, maar wordt later weer populair door een reeks veranderingen in de landbouw, evenals door de invloed van buitenlandse rassen. Gelukkig zijn sommige steden in Spanje trouw aan hun tradities en blijven ze het werk om vee te vangen ontwikkelen met hun honden zoals hun voorouders eeuwen geleden deden. In de jaren 80 was het belangrijkste centrum van de populatie het bergachtige gebied Encartaciones, wat in 2004 leidde tot de officiële erkenning van het ras.

VroegerNu
Er is geen oude foto ter beschikking,
we houden ons aanbevolen.

RSCE
Uiterlijk volgens rasstandaard (Standaard RSCE)
Nog niet FCI erkend
Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Molossoïde type hond, evenwichtig, rechtlijnig profiel, langwerpige harmonieuze vorm, grof. Het is een bij uitstek functioneel dier, met de lichaamsbouw van een draver, voorzien van grote behendigheid, snelheid en weerstand, elastische bewegingen die doen denken aan die van een katachtige. Brachycephalic, vierkant hoofd, brede en sterke schedel en zeer duidelijke stop, korte, brede en diepe snuit.Bewaker van de kudde en hof en haard.
Bij elkaar houden van de dieren.
Huidig uiterlijk

Het is stevige middelgrote hond met een korte vacht.
De voorsnuit is korter dan de schedel en in lichaam is hij licht gestrekt, zijn flinke lichaam (niet dik) geeft het totaal beeld dat hij sterk is, daarnaast moet hij gespierd en krachtig zijn.
In de beweging wordt het hoofd laag gedragen en het gewicht op de voorvoeten geplaatst hierdoor is hij lichtvoetig lijkend op de grote katachtigen.
Zijn kleur is gestroomd in alle tinten brindle of zwart, met of zonder masker.
Daar het ras nog in opbouw is. Zien we in uiterlijk nog veel verschil van heel zwaar naar fijner.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Bij de ontwikkeling van zijn eigenschappen heeft de Spaanse Alano altijd samengewerkt met andere volwassen honden van de hetzelfde geslacht en ras. Het is dan ook een gezellige en sociale molossoïde die goed samen kan met andere honden waarmee hij samenleeft. Het heeft een groot leervermogen en uitstekende aanleg als werkhond, die zijn functionaliteit, schoonheid en stevigheid combineert in het werken met een aangeboren genegenheid jegens mensen. Als gezinshond is hij gemakkelijk op te voeden, zeer aanhankelijk en geduldig met kinderen. Al deze aspecten geven hem een nobel en evenwichtig karakter.Het karakter van de Alano is pittig maar zeer controleerbaar door zijn eigenaar. Hij is onderdanig naar zijn baas. Maar zijn baas moet wel een duidelijke roedelleider zijn. Het zijn erg vrolijke en zeer speelse sportieve honden. Je kan ze een beetje vergelijken met Boxers of Staffordshire Bull Terriers qua vrolijkheid en activiteit.
Huidig gedrag

Omdat het ras gefokt is om te werken in groepen is hij over het algemeen sociaal en speels met andere honden. Ze genieten van een goede speelpartij en spelen voor het plezier en niet om hun krachten te tonen. Ondanks dat zal een Alano niet afdruipen als een hond de confrontatie met hem aangaat. Sommige Alano’s worden getriggerd door wapperende jassen van joggers, je broekspijp tijdens fietsen of flapperende hondenoren waar ze lekker in willen gaan hangen. Leer daarom van pup af aan het commando “los”, of “klaar”. Ze zullen snel leren waar ze wel en niet aan mogen trekken. Zoals alle type Molossers dient een Alano Espagnol een dominante eigenaar te hebben die het gedrag van een hond instinctief begrijpt.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is geen rasvereniging van dit ras, zodat er geen monitoring bestaat voor erfelijke gebreken en ziektes, aanbevolen wordt HD en ED, plus ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Heeft een echte baas nodig, met een consequente hand vanaf het pup zijn.

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Real Sociedad Canina de España (RSCE)
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.