Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Duitse Brak

Duitse Brak

Duitse Brak

Oorspronkelijk doel

Zweethond. (zweet wordt ook wel het bloed van wild genoemd).

Beknopte geschiedenis

Van de vroeger talrijke Brakken rassen in Duitsland is alleen de Westfaalse Brak bewaard is gebleven. Hun belangrijkste lokale ras was de driekleurige Sauerland Holzbracke. Door deze te kruisen met lokale steenbrakken, is er een type ontstaan die al sinds 1900 “Deutsche Bracke” werd genoemd.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Hondenwereld
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-299)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Het uiterlijk is die van een licht, hoogstaand, elegant, maar krachtig gebouwde
Jachthond met een relatief licht hoofd, goed behang en goed gedragen, echter voor het edele totaalbeeld van de hond opvallend dikke staart; licht opgetrokken lichaam.
Lichtgebouwde brak, maar wel krachtig. Geen zwaar hoofd.
Uitermate geschikt voor zweetwerk.
Huidig uiterlijk

Ras is vrijwel onveranderd t.o.v. verleden, is nooit een modehond geweest.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Brakken zijn zachtaardige, aanhankelijke tot iets verlegen honden met een sterke jachtpassie. In huis is het een ideale hond, lief, rustig en gehoorzaam, echter buiten is het een fervent jager.Een Duitse Brak is bij uitstek geschikt om mee te werken. Het is immers een jachthond in het bezit van een sterke jachtpassie. Deze jachtpassie begint zich te manifesteren op jonge leeftijd. Daarom is het belangrijk dat u van jongs af aan een goede band met uw hond opbouwt om vervolgens de hond door training goed onder appèl te krijgen.
Huidig gedrag

Brakken zijn zachtaardige, aanhankelijke tot iets verlegen honden met een sterke jachtpassie. In huis is het een ideale hond, lief, rustig en gehoorzaam, echter buiten is het een fervent jager. Dit typerende karakter kan behouden worden als u de hond met aandacht en zorg opvoedt. Consequent zijn is erg belangrijk. Met het belonen van goed gedrag wordt meer bereikt dan met het bestraffen van verkeerd gedrag. Het is belangrijk, dat baas en pup volkomen aan elkaar wennen en wederzijds vertrouwen opbouwen.

Gezondheid *1

De Nederlandse Brakkenclub stelt zich tot doel het verbeteren en in stand houden van de aangesloten Brakkenrassen. Zij doet dit door informatie te geven en afspraken te maken met fokkers. Zo wordt er gestreefd de rassen gezond van lichaam en karakter te houden. De honden moeten niet alleen uiterlijk aan de rasstandaard voldoen, maar ook vrij zijn van erfelijke afwijkingen en een goed karakter hebben.

Overig / Aandachtspunten

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.