Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Amerikaanse Foxhound

Amerikaanse Foxhound

Amerikaanse Foxhound

Oorspronkelijk doel

Jachthond.

Beknopte geschiedenis

Zoals de naam al doet vermoeden, was de Amerikaanse Foxhound dan wel ontwikkeld in koloniaal Amerika, met behulp van het Engelse Foxhounds als basis. Ierse, Franse en andere jachthonden zijn
gebruikt bij de verfijning van het ras.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Wikipedia
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-303)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Er wordt in de rasstandaard niets vermeld over het algemene beeld.Reuen moeten ongeveer 56 tot 63 cm tot de schoft meten, terwijl de teef iets kleiner zal zijn met 56 tot 61 cm. Hun gewicht is nogal variabel, maar de meeste honden zullen tussen de 25 en 35 kg liggen. Buiten hebben deze honden een groot uithoudingsvermogen, dat door de meeste rassen niet wordt geëvenaard. Met schijnbaar eindeloze energie kunnen ze lange tijd blijven rennen zonder een pauze nodig te hebben.
Huidig uiterlijk

De Amerikaanse Foxhound is groter en krachtiger dan zijn neef, de Engelse Foxhound. Het is ook bekend dat dit ras een melodieuze blaf heeft, een bark genaamd, wanneer hij jaagt is die blaf mijlenver te horen is, waarschijnlijk geërfd van het kenmerkende gehuil van de Grand Bleu de Gascogne.
Als ze meedoen aan een hondenshow, zijn enkele fysieke kenmerken waar keurmeesters naar uitkijken een licht gewelfde schedel, lange, grote oren, grote ogen, rechte snuit, goed ontspannen schouders, een matig lange rug, vosachtige voeten en een licht gebogen staart. Hoewel ze traditioneel driekleurig zijn (zwart, wit en bruin), kunnen ze elke kleur hebben. Ze zijn een van de zeldzaamste rassen in de American Kennel Club.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De Amerikaanse Foxhound heeft een zeer volgzame en lieve houding. Een typische hond is zachtaardig, gemakkelijk in de omgang en kan goed overweg met kinderen en andere dieren. Ze kunnen echter verlegen en terughoudend zijn. Hij heeft een zeer volgzame en lieve houding.Van oorsprong felle jachthond met een enorm uithoudingsvermogen. Deze honden zijn levendig maar zachtaardig en staan erom bekend dat ze een onafhankelijke aard hebben. Ze kunnen erg fel jagen en zijn in staat om hun werkende brein thuis uit te schakelen. In tegenstelling tot andere honden zijn het van oudsher geen goede waakhonden.
Huidig gedrag

Zoals alle honden die op reuk jagen, is hun natuurlijke instinct om geuren buiten te volgen, dus deze honden moeten goed worden getraind worden en vanaf jonge leeftijd naar je luisteren. Gefokt om een geurspoor te volgen, U moet op uw hoede zijn voor elke activiteit bij een ongetrainde hond met zo’n hoge prooidrift.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, American Foxhound heeft geen rasvereniging en is een zeldzaam ras. Over het algemeen heeft hij een goede gezondheid. Het is een robuuste hond die voor zover gekend voor geen enkele erfelijke aandoening gevoelig is.
De gemiddelde levensverwachting is tussen de 12 en 14 jaar oud. Er is geen rasvereniging van dit ras dus er vindt geen monitoring plaats van ziekten en erfelijke gebreken.

Overig / Aandachtspunten

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.