Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Epagneul Picard

Epagneul Picard

Epagneul Picard

Oorspronkelijk doel

Voorstaande hond.

Beknopte geschiedenis

De Epagneul Picard behoort evenals de Epagneul Français tot de oudste continentale jachthondenrassen de zogenaamde “vogelhond”. Epagneuls waren heel lang geliefd bij landheren en vorsten, als een van de weinige jachthonden kwam de Epagneul ook terecht in de salons van bevoorrechte klassen. Aan het eind van de 18e eeuw veranderde dit en kwam de Epagneul ook bij de burgers en boeren terecht. Zo werd het ras over heel Frankrijk verspreid waar afwisselende landschappen waren. De Epagneul voelde zich in dergelijke gebieden goed thuis en ontwikkelde zich tot een waardevolle hond voor jagers.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-108)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een hond met een zachtaardige en erg intelligente uitdrukking en opvallende hoofdhouding. Hij heeft een sterke rug terwijl de voorhand goed ontwikkeld is en de ledematen krachtig zijn.De rasstandaard van de epagneul picard is zeer beperkt. De epagneul picard is eigenlijk een normaal gehoekte hond, in niets overdreven. Daarom spreekt de rasstandaard van matige hoekingen om iedere vorm van overdrijving te voorkomen. Het is echter een jachthond die een hele dag in het veld mee moet kunnen. Dit vereist een groot uithoudingsvermogen en dus een functionele bouw. Het hoofd is spanielachtig.

Huidig uiterlijk

Krachtige breed op de benen staande hond met pezige benen. Zachte Uitdrukking. Het hoofd wordt vrolijk en trots gedragen. Zeer goed ontwikkelde voorhand.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Hoewel de standaard niets over het karakter en gangwerk vermeld dient het een stabiele hond te zijn die een goed gangwerk laat zien.De Epagneul Picard is een hond die verschillende gespecialiseerde jachthonden kan vervangen, hij is zacht en gehoorzaam en dat paart aan veel jachtpassie. Hij zoekt het terrein heel stelselmatig af en staat bijna altijd betrouwbaar voor. In veldwedstrijden gooit de Epagneul hoge ogen wat de kwaliteit van het ras benadrukt.

Huidig gedrag

De Epagneul Picard wordt tegenwoordig ook gehouden als gezelschapshond, in dit geval heeft hij wel veel beweging nodig en is hij het best op zijn plaats bij een sportief gezin, het is toch een hond die zijn energie kwijt moet.

Gezondheid *1

Voor zover wetenschappelijk bekend komen er geen erfelijke problemen voor bij de de Epagneul Picard, de vereniging controleert de fokdieren op: HD

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.