Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Chuandong Hound

Chuandong Hound

Chuandong Hound

Oorspronkelijk doel

Jachthond, maar ook waakhond.

Beknopte geschiedenis

De historie van het ras kan worden getraceerd tot de Westerse Han Dynast, dus meer dan 2000 jaar geleden. In 2000 hebben archeologen in Chongqing een grote Westerse Han Dynasty begraafplaats gevonden. Ze werden tevens gebruikt als jachthond in de bergachtige omgeving van Oost Sichuan. De Chuandong Hound is een intelligente, moedige en wendbare hond met een uitstekend reukvermogen. Gebruikt door herders om kuddes te houden, maar ook om op wilde zwijnen, dassen en konijnen te jagen. Werd ook gebruikt als veiligheidsbarrière voor paleizen en feodale families.
Het is een uitstekende bewaker van eigendommen. De Chuandong Hound heeft een scherp territoriumgevoel.

VroegerNu
Geen oude afbeelding beschikbaat

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI -97)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Chuangdong Hound is een middelgrote hond met een Aziatisch gezicht. Zijn ogen stralen wijsheid uit.Functionele hond om te jagen en te beschermen, beharing ruit niet en is heel geschikt om door de struiken te rennen.
Huidig uiterlijk

Ze zijn van middelbare grootte en hun lichaam is bedekt met kort en stug haar zonder ondervacht, wat het makkelijker maakt om door struiken te rennen tijdens de jacht. De spieren zijn zeer goed ontwikkeld en hun anatomische structuur is zeer geschikt om activiteiten te kunnen uitvoeren. De honden zijn iets langer dan hoger gebouwd. De kleur is rood in alle schakeringen van donker naar licht. De ideale hoogte voor reuen is 45-50 cm en voor teven is de ideale hoogte 40-45 cm.

Gedrag volgens rasstandaard
(Nog niet FCI erkend)
Oorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Intelligent, onverschrokken en behendig, met een uitzonderlijk reukvermogen.
Hij is bedekt met een harde en korte vacht. Hond van gemiddelde lengte , zonder angst.
De spieren zijn goed ontwikkeld en de anatomische structuur is geschikt voor activiteiten. Onverschrokken en actief met een uitstekend vermogen om te springen en te bijten.
Chuandong-honden zijn aanhankelijk en liefdevol met alle gezinsleden, vooral kinderen die ze aanbidden. Ze spelen met speelgoed, ze houden ervan om met grote snelheid rond te rennen, maar ze houden van niets liever dan dicht bij familie-leden te zijn en om te knuffelen Chuandongs zijn geweldig gezelschap en leuk om in de buurt te hebben. Dit karakter met de toegevoegde bonus dat ze een enkele dunne vacht hebben die niet verhaart, waardoor ze een echt hypoallergeen ras zijn.
Huidig gedrag

Onverschrokken en behendig met een uitzonderlijk reukvermogen.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is geen ras vereniging van dit ras, waardoor er geen monitoring plaatsvind van erfelijke ziekten of gebreken. Aanbevolen wordt om de fokdieren te controleren op HD, ED, en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Nationaal erkend ras, maar nog niet FCI erkend.

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.