Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Podenco Canario

Podenco Canario

Podenco Canario

Oorspronkelijk doel

Jachthond speciaal op konijn.

Beknopte geschiedenis

Op de Canarische Eilanden, zijn thuisland, is hij bekend onder de naam Podenco Canario bekend.
Hij komt talrijk voor op alle eilanden, vooral op de grotere, de eilanden Gran Canaria en Tenerife.
De Podenco Canario is een hond van oud-Egyptische oorsprong die waarschijnlijk door de Feniciërs, de Grieken, de Carthagers en ook door de Egyptenaren zelf naar de Canarische Eilanden
zijn geïntroduceerd. Het is een van de oudste nog bestaande rassen, waarvan de sporen tekeningen, beelden, reliëfs) talrijk in de faraograven en in musea zoals het Louvre of het British Museum zijn vertegenwoordigd. Het ras is ongeveer 7000 jaar oud.

VroegerNu

Afb: FCI rasstandaard

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-329)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Het betreft een hond van gemiddelde grootte, langwerpige lichaamsbouw, slank, lichtgebouwd en extreem resistent. Het skelet is goed ontwikkeld. De afwezigheid van onderhuids vet maakt het mogelijk, het reliëf van de ribbenkast, de wervelkolom en de herkenbare heupbeen-deren waar te nemen. De spieren zijn in hoge mate ontwikkeld, droog. De spierbewegingen zijn door de huid zichtbaar.

Huidig uiterlijk

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Moedig, nerveus, rusteloos, vurig en dynamisch, imponerend, maar zeker niet agressief. Onvoorwaardelijk toegewijd aan zijn baas verricht hij onophoudelijk en zonder tekenen van vermoeidheid zijn harde dagelijks werk.

Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is geen rasvereniging van dit ras zodat er geen monitoring plaatsvind van erfelijke ziekten en gebreken. Het dient aanbeveling om de fokdieren te controleren op HD, ED en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.