Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Griffon Nivernais

Griffon Nivernais

Griffon Nivernais

Oorspronkelijk doel

Jachthond, meutehond.

Beknopte geschiedenis

De Griffon Nivernais stamt af van de chiens Gris de Saint Louis, van de chien Segusiens en werd gebruikt door de Galliërs. Deze hond was gedurende 200 jaar populair, tot aan het LOUIS XI-tijdperk, stond het bekend als koninklijke meute door FRANCOIS de eerste, omdat hij de voorkeur had voor witte honden. Tot de Franse Revolutie hadden enkelen liefhebbers het ras behouden dat toen bijna uitgestorven was. Een eeuw later werd hij “chien de pays” genoemd en teruggefokt uit een paar honden die aan de wieg van het ras stonden.
Met behulp van het bloed van de rassen Vendeen, Fox-hound en Otterhound creëerde men het ras van vandaag. In 1925 werd de club opgericht.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-017)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
“Ruigbaard”, uitgesproken type, robuust, zeer rustiek en smoezelig. Gespierde, droge ledematen. Eerder voor doorzettingsvermogen dan snelheid bij het werken geschikt; ziet er een beetje verdrietig uit, maar niet bang.Jachthond, meutehond, functionele ruwharige vacht die voor alle terreinen geschikt is, Voortreffelijke fijne neus.

Huidig uiterlijk

De Griffon Nivernais heeft een lange, ruige en onverzorgde vacht. Goed behaard aan de oren. Hun vacht kan grijs, wolfgrijs of blauwgrijs zijn. Ze mogen geelbruine en fawn aftekeningen hebben, evenals wat witte en zwarte vacht. Reuen zijn 55 tot 62 cm bij de schoft, teven 52 tot 60 cm. Beide geslachten wegen tussen de 22 en 25 kg.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Gedrag: Met een fijne neus, doordringend, houdt van moeilijk terrein en kreupelhout.
Karakter: uitstekende drijfhond, heel jagend, hij is erg moedig bij het stellen maar geen waaghals.
Door zijn zelfstandigheid en zijn moed wordt hij graag in een kleine meute ingezet, met resultaat op de wildzwijn jacht. Hoewel hij met de stem gemakkelijk te trainen is, toont hij zich soms eigenwijs en onafhankelijk, daarom moet je hem al op jonge leeftijd opvoeden.
De Griffon Nivernais is zeer tolerant ten opzichte van andere honden. Kan niet zo goed met kleinere huisdieren.

Huidig gedrag

De Griffon Nivernais is een jachthond met een groot uithoudingsvermogen en een goed geur-vermogen. Ze zijn moedig, ze worden nooit geïntimideerd en deinzen niet terug voor een groot wild zwijn. Ze worden grotendeels geprezen om hun melodieuze stem wanneer ze op jacht zijn.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er vindt geen monitoring plaats van erfelijke ziekten en of gebreken, zodat het aanbeveling verdient om de fokdieren te controleren op HD, ED, ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.