Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Barsoi

Barsoi

Barsoi

Oorspronkelijk doel

Jachthond.

Beknopte geschiedenis

De Russkaya Psovaya Borzaya is al 9 eeuwen lang een integraal onderdeel van de nationale cultuur en de Russische historie. De Franse kronieken van de XIe eeuw vermelden dat drie Barzois de dochter van de Groothertog van Kiev, Anna Laroslavna vergezellen als zij in Frankrijk arriveert om de vrouw van Henri I te worden.
Onder de eigenaren en fokkers bevonden zich veel beroemde mensen, waaronder tsaren en dichters: Iwan de verschrikkelijke, Peter de Grote, Nicolas II, Pushkin, Turgenev. De vestiging van de beroemde kennel “Pershinskaya Okhota” door de illustere fokkers de Groothertog Nicolai Nicolaevitch en Dimitri Valtsev was van groot belang. Vanaf het einde van de XIXe eeuw zien we de Barzoi in de grootste fokkennels van Europa en Amerika.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: A. Gielisse
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-193)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Hond met een aristocratisch voorkomen, groot formaat, slank en tegelijkertijd met een droge en robuuste constructie en een iets gestrekte bouw. Teven zijn over het algemeen langer dan reuen. Sterke botstructuur maar niet massief. De botten zijn tamelijk vlak. Spieren droog, goed ontwikkeld, vooral op de dijen maar ze laten geen reliëf zien. Harmonie in vorm en beweging is van het allergrootste belang.De Barsoi is een combinatie van kracht, elegantie en adel (zo typisch voor het ras) en is nog steeds een snelle en sterke hond die in het bezit moet zijn van een krachtig lichaam zonder grof te worden maar zeker niet te verfijnd mag zijn. Ook een sterkte voorsnuit en goed ontwikkelde onderkaak is belangrijk. De Barsoi mag geen verfijnde salonhond worden en het verschil tussen reu en teef moet goed duidelijk zijn.

Huidig uiterlijk

De standaard is heel duidelijk over het uiterlijk en harmonie in bouw en gangwerk alsmede de juiste vloeiende topline zijn zeer belangrijk ook moet de hond adel bezitten om een echte Barsoi te zijn. Details als een correct gedragen en geplaats rozenoortje, GOED pigment van ogen, neus en lippen is iets waar men goed op moet letten. Alsmede het juiste ruime en makkelijke gangwerk i.p.v. een korte dribbelende pas.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
In het dagelijks leven heeft de Barsoi een rustig en evenwichtig karakter.
Bij het zien van wild wordt hij plotseling opgewonden. Hij heeft een doordringende blik, scherp gezichtsvermogen en is in staat om zeer ver te kunnen zien. Zijn reactie is onstuimig.
De Barsoi is een fijne, zachtaardige en trouwe hond. Het ras is niet heel erg geschikt voor gezinnen met erg jonge kinderen. Ook moet men rekening houden met het jachtinstinct van het ras wat sterker kan worden als men met de hond gaat coursen of naar de renbaan gaat en kan zijn gedrag naar andere (kleine) honden en huisdieren ten nadele beïnvloeden.

Huidig gedrag

De Barsoi is een lieve evenwichtige hond maar vraagt wel een eigenaar die verstand heeft van het windhonden karakter en consequent is maar zonder een harde hand een hond kan opvoeden.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de Barsoi is over het algemeen een sterk en gezond ras waar weinig problemen bij voorkomen zeker gezien zijn bepaald niet geringe afmetingen. Toch komt er in het ras (tot nu toe alleen in andere landen) Degeneratieve Myelopathie afgekort ‘DM’ voorkomt. De rasvereniging heeft maatregelen genomen om te voorkomen dat er in Nederland Barsois aan deze ziekte gaan lijden.

Overig / Aandachtspunten

Het gebit: het komt voor dat hoektanden van de Barsoi in de bovenkaak drukken dit is pijnlijk voor de hond en vraagt zeker aandacht van de fokkers en keurmeesters van het ras. Ook komen er in bepaalde lijnen hartafwijkingen voor. En kan de Barsoi gevoelig zijn voor een maagtorsie.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.