Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Segugio Maremmano

Segugio Maremmano

Segugio Maremmano

Oorspronkelijk doel

Lopende hond, meestal voor de jacht op wilde zwijnen. Dit ras is ook goed voor de jacht op konijnen en andere zoogdieren.

Beknopte geschiedenis

De Segugio Maremmano komt uit de niet-geregistreerde hondenpopulatie in de Maremma Toscana (zuidelijk deel van Toscane, Midden-Italië). Het ras is in dit gebied aanwezig sinds de jaren 1930 en sinds die tijd proberen de liefhebbers van deze honden en leden van de rasvereniging officiële erkenning te krijgen. Dankzij dr. Bosio, dierenarts en voorzitter van de vereniging voor lopende honden in Italië, en de vele vrienden van het ras Segugio Maremmano werd de standaard erkend. Toscaanse zwijnenjagers hebben dit ras voor de jacht op wilde zwijnen aangepast voor gebruik in de
biotoop van Zuid-Toscane.

VroegerNu

Geen oude afbeelding beschikbaar

Foto: FCI rasstandaard
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-361)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een ras zonder overdrijvingen, levendig, van rustieke uitstraling, met snelle bewegingen, rechthoekige lichaamsverhoudingen; hoofd met een vrij grote schedel, de bovenbelijning van de schedel en voorsnuit zijn enigszins divergerend; hoog aangezette oren, expressief en opmerkzame ogen met donkere irissen en ook een opmerkzame intelligente expressie.

Huidig uiterlijk

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De lopende hond is gespecialiseerd in de jacht op wilde zwijnen. Karakteristieke kenmerken zijn het sterke jachtinstinct en een levendige temperament, een aangename stem die verschilt tijdens elke jachtfase goed onderscheidt; benadert het wild veilig en snel, blaft de aangeboden prooi aan op een redelijke afstand absoluut betrouwbaar en achtervolgt haar hardnekkig. Een uitstekende jager, zowel alleen als ook in de meute.

Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, voor dit ras is er geen rasvereniging zodat er geen monitoring plaatsvind van erfelijke ziekten en gebreken, het dient aanbeveling de fokdieren te controleren op HD, ED en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.