Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Vizsla korthaar

Vizsla korthaar

Vizsla korthaar

Oorspronkelijk doel

De Vizsla is een all-round jachthond, die de jager bij kan staan in alle vormen van de jacht, van veldwerk en waterwerk tot zweetwerk in bospercelen.

Beknopte geschiedenis

Door de eeuwen heen stond de Vizsla bekend als een “geschenk van koningen”. Omdat de Hongaarse adel het alleenrecht had om te jagen, werd de Vizsla alleen door de Hongaarse adel gehouden en gefokt. Het ontvangen van een “koninklijke gouden Vizsla” was een eer die slechts aan een select gezelschap werd gegund, zoals bijvoorbeeld de koningshuizen van Italië en Spanje. De Vizsla draagt de officiële titel van de “Nationale Pointer van Hongarije”. Het ras wordt beschermd door de Hongaarse kennelclub “Magyar Ebtenyestok Orszagos Egyesulete”, wiens doel het is om de hoge normen van het ras te bewaken. De Vizsla is een van de oudste jachthondenrassen en overleefde de Turkse bezetting (1526-1696), de Hongaarse burgeroorlog (1848-1849), de Eerste Wereldoorlog (1914-1918), de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) en de Russische bezetting (1945-1989).

VroegerNu

Foto: Hondenwereld 2000

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-057)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Middelgrote, elegante jachthond met edel voorkomen en met een korte tarwegele of verschillende nuances van lichtbruine, vacht. De eerder lichte, droge, atletische bouw weerspiegelt harmonie van schoonheid en kracht.Een staande jachthond, gefokt door de jagers.
De Vizsla is gefokt voor veldwerk, waterwerk tot zweetwerk in bospercelen Dus een echte allround jachthond.

Huidig uiterlijk

Het totaalbeeld toont balans en edel, Daar de Vizsla iets hoger op de benen staat lijkt hij elegant maar het moet altijd droog en gespierd zijn. Het lichaam van een echte werkhond Zijn tarwekleur is een blikvanger.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Levendig, vriendelijk, evenwichtig, gemakkelijk af te richten. Het uitstekend vermogen om contact te houden met zijn baas zit in zijn aard. Hij verdraagt geen grove behandeling en mag noch agressief noch schuw zijn.Zie boven.

Huidig gedrag

Vriendelijk en gemakkelijk te trainen, tijdens de training kan zijn karakter geen grove behandeling verdragen. De Vizsla korthaar is gevoeliger dan de Vizsla Draadhaar. Van nature wil hij graag met de baas samenwerken en zal hij altijd contact houden met zijn baas.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert op HD en ECVO oogonderzoek. Ouderdieren die aan Epilepsie lijden mogen niet voor de fokkerij worden ingezet.

Overig / Aandachtspunten

Als huishond heeft hij de ruimte nodig en is zijn dagelijkse beweging een must.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.