Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Aïdi

Aïdi

Aïdi

Oorspronkelijk doel

Waak en verdedigingshond.

Beknopte geschiedenis

Sinds eeuwen is er de Atlas-hond in de bergen en de platos van Noord-Afrika.
Tegenwoordig zijn er een groot aantal in het Marokkaanse Atlasgebergte, waar de standaard vandaan komt. Geassocieerd met herders en nomaden van de bergketen. De Atlas berghond wordt gebruikt om tenten en de bezittingen van zijn meester te beschermen en tegen roofdieren te verdedigen. Er is geen herdershond in het Atlasgebergte. De aldaar levende Marokkaanse hond heeft nooit een kudde gehoed in die zin zoals de Europese hoedende honden.


Vroeger
Geen oude foto beschikbaar
Nu


Foto: Alice van Kempen

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-247)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Solide, zeer rustieke hond die opvalt door zijn kracht en behendigheid; hij is gespierd, nerveus, krachtig maar zonder zwaarlijvigheid en met een borstelige vacht, die bescherming biedt, in de bergen van zijn thuisland, tegen de zowel de zon als tegen de kou. Deze vacht vormt ook een harnas tijdens gevechten tegen jakhalzen en andere roofdieren waartegenover hij kan komen te staan. Zijn expressie is levendig, direct en vastberaden, maar ook alert zoals een waakzame behoord te hebben, die steeds ertoe bereid is om zijn taak als beschermer recht te doen. In sommige gebieden heerst de gewoonte voor werkhonden om de oren, evenals de staart te couperen.Hij bewaakt niet alleen de kuddes maar ook de herders. Zijn dikke vacht is niet alleen als bescherming tegen de extreme warmte overdag en de ijskoude nachten, maar dient ook als een bescherming tijdens een gevecht met de wolf.
Samen met de Sloughi wordt hij gebruikt voor de jacht.
Uiterlijk is minder belangrijk dan de inzetbaarheid van de hond voor het dagelijkse werk.

Huidig uiterlijk

Het huidige uiterlijk is niet anders als vroeger daar het ras altijd geselecteerd is op zijn werk.
Het uiterlijk kwam op de 2e plaats.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Aan zijn baas en familieleden is hij erg loyaal, aanhankelijk en volgzaam, de atlashond vertoont ook een uitstekende aanleg als waakhond alsook een uitstekende verdediger. Altijd waakzaam, schat hij het belang van gevaar in en reageert zonder angst.Zie boven bij oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk. Een bijzonder goede waakhond, Als hij op de juiste manier wordt grootgebracht, kan dit ras erg aanhankelijk en loyaal zijn aan het gezin.

Huidig gedrag

Zeer oplettend en evenwichtig, Zeer waaks en beschermend, kan zeer eigenzinnig zijn. Reuen kunnen dominant zijn. Tegenover vreemden zijn zij afstandelijk.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is geen rasvereniging van dit ras, waardoor er geen monitoring van erfelijk gebreken en ziekten plaatsvind. HD en ECVO onderzoek wordt sterk aanbevolen op de fokdieren.

Overig / Aandachtspunten

Heeft veel beweging nodig.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.