Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Irish Soft Coated Wheaten Terriër

Irish Soft Coated Wheaten Terriër

Irish Soft Coated Wheaten Terriër

Oorspronkelijk doel

Wheaten Terriers werden altijd door kleine boeren gebruikt om ongedierte te verdelgen en te helpen bij alle andere werkzaamheden rond de boerderij. Ze zijn lange tijd ingezet bij de moeilijke jacht op dassen en otters.

Beknopte geschiedenis

De geschiedenis van de Irish Soft Coated Wheaten Terrier is tamelijk vaag doordat ze zo nauw verbonden is met die van de andere Ierse terrier rassen. Waarschijnlijk is de Wheaten de oudste van de vier rassen. In verschillende geschriften wordt melding gemaakt van “soft-coated” honden waaruit men kan concluderen dat het ras al tenminste 200 jaar bestaat. De verwantschap van de moderne Ierse terrier met de Wheaten, hoewel minder goed gedocumenteerd, lijkt het resultaat te zijn geweest van doelbewuste kruisingen (fokexperimenten). Dus de eenvoudige Wheaten heeft waarschijnlijk vrij gevarieerde voorouders. Hoewel de Wheaten een lange voorgeschiedenis kent, werd het ras pas in 1937 erkend door de Irish Kennel Club. Het ras is sindsdien gestaag in populariteit gestegen en is nu wereldwijd bekend.

VroegerNu

HW 1993

Foto: Hannie Warendorf
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI -40)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een geharde, actieve hond met een korte lendenpartij, goed gebouwd, een indruk van kracht gevend. Niet te hoog en niet te laag op de benen.Het uiterlijk van de Wheaten is dat van een natuurlijk uitziende hond, dus niet overmatig getrimd. Het is eigenlijk een eenvoudige werkhond en ziet er ook zo uit met zijn vaak overvloedige zijdeachtige beharing, zonder ondervacht, in een mooie tarwekleur.

Huidig uiterlijk

Het uiterlijk van de hedendaagse Wheaten is eigenlijk onveranderd. Volgens de rasstandaard is trimmen toegestaan. Jonge honden hebben zelden de gewenste kleur en haarstructuur.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Levendig en dapper. Goedgehumeurd. Zeer aanhankelijk en trouw aan zijn eigenaren. Hoogst intelligent. Een betrouwbare, trouwe vriend, verdedigend, maar niet agressief.
Het gedrag van de Wheaten is dat van een gezinsavond maar ook van een boerderijhond, een manusje van alles. Bewaker, jager enz.
Een geharde eenvoudige hond
die, met een goede opvoeding, een gemakkelijke metgezel is.

Huidig gedrag

De huidige Wheaten heeft nog steeds een consequente opvoeding nodig en is dan een prettige gezinshond, die erg op zijn mensen gericht is. Agressie komt, met de juiste opvoeding, zelden voor.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de rasvereniging controleert de fokdieren op erfelijke oogaandoeningen d.m.v. ECVO oogonderzoek en DNA onderzoek naar RBP4 (oogaandoening). Wheatens zijn vitaal en worden gemakkelijk 12 à 13 jaar.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.