Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Toy Fox Terriër

Toy Fox Terriër

Toy Fox Terriër

Oorspronkelijk doel

Gezelschapshond.

Beknopte geschiedenis

In het begin van de 20e eeuw creëerden Amerikaanse fokkers van Kortharige Fox Terriers de Toy Fox Terrier door hun overgebleven honden te kruisen met toy honden zoals chihuahua’s en Italiaanse windhonden. Het resultaat was een hond die het vuur van een echte terriër bezat, maar met een verleidelijke persoonlijkheid van een toy ras. Ze begonnen als ongedierte bestrijders op het boerenerf, maar vonden al snel hun weg om zaken te tonen, waar hun slimheid, gratie en handige uiterlijk hen goed van pas kwamen als circus honden. Tegenwoordig presteren ze op kampioenschapsniveau in competitieve behendigheid.

VroegerNu

Jaren 20 vorige eeuw foto: AKC
Wij zijn nog op zoek naar een
actuele foto van dit ras, vrij van copyright

Uiterlijk volgens rasstandaard (AKC)
(nog niet FCI erkend)
Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Toy Fox Terrier is echt een toy en een terriër en beide hebben zijn persoonlijkheid en karakter beïnvloed. Als terriër bezit de Toy Fox Terrier scherpe intelligentie, moed en vermaak. Als toy is hij klein en toegewijd met een eindeloos blijvende affectie voor zijn meester. De Toy Fox Terrier is een goed uitgebalanceerde toyhond met een atletisch uiterlijk die gratie en behendigheid in gelijke mate toont met kracht en uithoudingsvermogen. Zijn lenige gespierde lichaam heeft een gladde, elegante belijning die de indruk wekt van moeiteloze beweging en eindeloos uithoudingsvermogen. Hij is van nature goed verzorgd, trots, levendig en alert. Kenmerkende eigenschappen een elegant hoofd, zijn korte glanzende en overwegend witte vacht, gekoppeld aan een overwegend stevig hoofd en zijn korte, hoog aangezette, staart.Als gezelschapshond gemakkelijk te onderhouden. Weinig verzorging nodig.

Huidig uiterlijk

Hetzelfde als voorheen.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De Toy Fox Terrier is intelligent, alert en vriendelijk en trouw aan zijn eigenaren. Hij
leert snel nieuwe taken, is enthousiast om te behagen en past zich aan bijna elke situatie aan. De toy fox terrier is, net als andere terriërs, zelfbezield, pittig, vastberaden en niet gemakkelijk te intimideren. Hij is een zeer geanimeerde toy hond die komisch, vermakelijk en speels is zijn hele leven lang. Alle individuen waarbij de goede terriërhouding en persoonlijkheid ontbreekt valt als fout aan te merken.
Vrolijk gezelschap, trouw aan familie.

Huidig gedrag

Toy Fox Terriërs zijn loyaal en beschermen hun familie. Het zijn uitstekende waakhonden met een behoorlijke blaf die eigenlijk niet bij hun formaat past.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is geen rasvereniging voor dit ras. Zeldzaam voorkomende aandoeningen; aanleg voor Demodex, Legg Calve Perthes, Patella Luxatie en Ziekte van Willebrand.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • American Kennel Club (AKC)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.