Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Bolognezer

Bolognezer

Bolognezer

Oorspronkelijk doel

Gezelschapshondje.

Beknopte geschiedenis

De oorsprong van de Bolognese wordt verward met die van de Maltezers, omdat hun verre voorouders
dezelfde kleine honden zijn die in het Latijn worden genoemd door Aristoteles (384-322B.C.) onder de benaming canes melitenses. Bolognese. Al bekend in de Romeinse tijd werd als gift zeer gewaardeerd. Cosimo de Medici (1389-1464) bracht er niet minder dan acht naar Brussel als geschenk aan evenveel Belgische edelen. Philipe II, koning van Spanje 1556-1598, die na er twee als geschenk te hebben ontvangen van de hertog d’Este, bedankte hem schriftelijk en zei: “Deze kleine honden zijn de meest koninklijke geschenken die men een kan geven”. Bolognese zijn vertegenwoordigd in schilderijen van Titiaan, Pierre Breughel belde Le Vieux en Goya.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Francesco Cochetti
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-196)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Klein formaat, gedrongen en compact, bedekt met een puur witte vacht, lang en pluizig.Gezelschap en trouw aan zijn eigenaar (familie).
Huidig uiterlijk

Klein formaat, kort en compact, bedekt met een zuiver witte vacht, lang en pluizig. Mag nooit laagbenig of hoog op de benen staan. Is van schouder tot zitbeen en van schoft tot de grond vierkant en heeft voldoende substantie. De vacht is zuiver wit, tamelijk pluizig, dus niet plat liggend, maar in lokken; nooit franjes vormend.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Heel sereen, meestal niet heel actief. Bewogen maar kalm, zeer trouw aan zijn meester en zijn omgeving.Zie boven.
Huidig gedrag

De Bolognezer is intelligent en trouw aan zijn familie. Hij is vrolijk, speels en kan met de meeste honden overweg. Hij gaat goed om met andere huisdieren en met kinderen. Hij stelt erg veel aandacht op prijs en sommige van hen kunnen moeilijk alleen thuis worden gelaten. Ten opzichte van vreemden neemt de Bolognezer een afwachtende houding aan.

Gezondheid *1

De Bolognezer is een relatief gezond ras, er zijn twee verenigingen van dit ras, deze hebben verschillende fokeisen m.b.t. gezondheid. Bij de een wordt er gesproken over verplicht onderzoek Patella Luxatie en Arthrose en dringend advies ECVO oogonderzoek.
Terwijl de andere vereniging ECVO oogonderzoek en Patella Luxatie verplicht stelt voor de fokdieren. Bovendien mag er niet gefokt worden met dieren die lijden aan Epilepsie, PRA, Cataract, Patella Luxatie graad 2 t/m 4. Voor uitgebreide uitleg zie de website van beide verenigingen.

Overig / Aandachtspunten

De gehoorgang moet vrij worden gehouden van los haar en vuil. Het teveel aan haar tussen de voetzolen wordt weggeknipt als dat nodig is. Er komt wel bruine uitvloeiing van de ogen voor, dit is géén entropion, maar een kwestie van vachtharen die bij sommigen wat fijn en springerig zijn en dan terugkrullen naar het oog. De bruine vlekken kan men schoonmaken door gebruik van traansmeer-remover en daarna droogwrijven.

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasverenigingen
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.