Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Black and Tan Coonhound

Black and Tan Coonhound

Black and Tan Coonhound

Oorspronkelijk doel

Jachthond.

Beknopte geschiedenis

Black and Tan Coonhound verwijst naar de kleur Black and Tan, zwart en bruin,
In de 18e eeuw waren er al Coonhounds in Amerika en rond 1900 ontstond dit ras waarbij er in de fokkerij Bloedhond en Foxhounds werden gebruikt. Ze hebben een diepe blaf die ook omschreven is als huilen, er gaan verhalen dat de eigenaar zijn hond kan herkennen aan deze blaf.

VroegerNu

FCI rasstandaard

RvB
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-300)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De zwartbruine wasbeerhond is in de eerste plaats en in wezen een werkhond, die zijn prooi op de grond achtervolgt en hem in bomen drijft. Het is bestand tegen de strenge winter en de hitte van de zomer en beheerst elk moeilijk terrein waarop hij moet werken. Voornamelijk gebruikt om wasberen op te sporen en in bomen te drijven, de zwartbruine wasbeerhond volgt het spoor uitsluitend op zijn neus. Zijn karakteristieke eigenschappen en moed stellen hem ook in staat om op herten, beren, poema’s en ander groot wild te jagen. De rasvereniging vraagt de keurmeesters om hier bij het beoordelen van de hond, hier bijzonder belang aan te hechten. De algemene indruk van deze hond wordt gekenmerkt door kracht, behendigheid en alertheid en hij maakt op het eerste gezicht indruk met zijn vermogen om veel terrein te bestrijken met krachtige, ritmische bewegingen. Gezien het gebruik als jachthond moet de typische vertegenwoordiger van het ras een gemiddelde botsterkte en een goede spierspanning hebben; beide zijn meer uitgesproken bij reuen dan bij teven.De Black and Tan Coonhound heeft lange oren en een atletisch lichaam, Hij heeft een goed reukvermogen en lange fluweelzachte oren.
Deze grote hond heeft een korte, dichte vacht, ontwikkeld om hem te beschermen tegen de soms ruige terrein omstandigheden.
Het meest onderscheidende kenmerk van de Coonhound zijn waarschijnlijk die grote, hangende oren. Hij heeft ook lange benen, een goed geproportioneerd lichaam dat zowel stevig als atletisch is en een stevige staart.

Huidig uiterlijk

Vrijwel onveranderd t.o.v. 100 jaar geleden, functioneel gebouwd.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Evenwichtig temperament, open gedrag en vriendelijk. Als lopende hond moet hij
in nauw contact met soortgenoten kunnen werken. Individuele honden kunnen terughoudend zijn, maar ze mogen nooit verlegen of agressief zijn. Agressiviteit naar mensen of andere honden is hoogst ongewenst.
De Black and Tan is een vriendelijke, extraverte hond die nooit agressief is tegenover mensen of andere honden. Een goed woord om hem te beschrijven is “Happy”. Is geschikt voor zowel jachthond, gezinshond en showhond. Hij is geweldig met kinderen, hoewel hij misschien een beetje te onstuimig is voor peuters en hij kan goed opschieten met andere huisdieren.

Huidig gedrag

Zeer intelligent, loyaal, gehoorzaam en heel bedreven in het oplossen van problemen. De Black and Tan Coonhound is extreem alert, enthousiast en gepassioneerde werker. Ze zijn extravert, goedmoedig en vriendelijk. Dit ras kan meestal goed overweg met andere honden. Ze kunnen de neiging hebben om overdreven te huilen als ze voor een langere tijd alleen achtergelaten worden. Dit ras is gereserveerd tegenover vreemden, maar is over het algemeen niet agressief.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is geen rasvereniging van dit ras, waardoor er geen monitoring plaatsvind van erfelijke gebreken en ziekten. Bij de fokdieren is het zeer gewenst te controleren op HD, ED en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Raad van Beheer (RvB)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.