Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Basset Fauve De Bretagne

Basset Fauve De Bretagne

Basset Fauve De Bretagne

Oorspronkelijk doel

Jachthond op wolf en wild zwijn.

Beknopte geschiedenis

De geschiedenis van de Basset Fauve de Bretagne gaat ver terug in de tijd. Al in de middeleeuwen werd er gewag gemaakt van meutes grote roodharige honden, ongekend in hun felheid in de jacht op wolf of wild zwijn. De Basset Fauve de Bretagne en zijn grotere broer Griffon Fauve de Bretagne zijn waarschijnlijk verre nakomelingen van deze honden. De honden moesten functioneel zijn dus ook gebouwd voor het gebied waarin gejaagd werd.

VroegerNu

Basset Griffon de Bretagne –
Graaf van Bylandt 1904

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-036)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Basset Fauve de Bretagne is een kleine, compacte hond, levendig, snel voor zijn maat. Hij heeft een enorme energie, gekoppeld aan uitmuntende gehardheid.Werd vroeger ruwharige basset uit Bretagne genoemd, die was vaalrood met witte vlekken. Wit is nu uit den boze in Frankrijk. De Fauve is de kortste van alle Bassets.

Huidig uiterlijk

Beharing laat te wensen over. We zoeken compacte honden, rood-tarwekleur zonder wit en een harde vacht.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Gepassioneerde jager maar ook uitmuntende gezelschapshond, sociaal, aanhankelijk en evenwichtig.Wordt op bescheiden schaal nog mee gewerkt. Maar nu vooral huishond.

Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert strikt op epilepsie d.m.v. strenge selectie van de fokdieren, het is onder controle maar waakzaamheid is geboden. Huidproblemen en patella luxatie verdienen aandacht.

Overig / Aandachtspunten

Beharing, in NL worden ze getrimd. Fronten verdienen aandacht.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.