Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Franse Bulldog

Franse Bulldog

Franse Bulldog

Oorspronkelijk doel

Door arbeiders werd hij gehouden vanwege zijn formaat, behendigheid en ook als huishond.

Beknopte geschiedenis

De historie is niet helemaal bekend, maar stamt zeker af van de Bulldog. Rond 1800 werden honden gevechten minder populair en werd de Bulldog gekruist met andere kleine honden, die makkelijker in de arbeidshuizen in de streek van Nothingham te houden waren. Door in te kruizen met Terriërs kreeg hij staande oren tevens zou de Mopshond en de Belgische Griffons een rol hebben gespeeld. Maar niets staat helemaal vast in de geschiedenis van de Franse Bulldog.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1900

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-101)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Klein formaat molosser. Kleine, krachtige hond, gedrongen in al zijn proporties, kortharig met een wipneus. Staande oren met een van nature korte staart. Hij moet het voorkomen hebben van een actief dier, intelligent, zeer gespierd met een compacte structuur en solide beendergestel. In zowel de algehele harmonie, het voorkomen en de beweging, mag er in geen enkel onderdeel t.o.v. andere onderdelen sprake zijn van enige vorm van overdrijving. Snuitlengte 1/6 van de totale lengte van het hoofd.Zijn oorspronkelijk doel is niet helemaal duidelijk, maar was huishond en goede verdelger van ongedierte. Een kort lichaam dat ook wendbaar is verklaart wel zijn bouw.
Ook 100 jaar geleden waren er Franse Buldoggen met korte voorsnuiten.

Huidig uiterlijk

Op dit moment (2020) ligt de Franse Bulldog onder vuur, er is een discussie gaande betreffende de korte snuit in relatie tot ademhalingsproblemen, de minister heeft fokken met kortsnuitige rassen zelfs verboden, behalve als ze aan voorwaarden voldoen.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Gezellig, speels, opgewekt, bezitterig en een pientere gezelschapshond.Omdat het oorspronkelijke doel niet helemaal duidelijk is kunnen we van het toenmalige gedrag niet veel zeggen. Maar hij is nog steeds speels en actief. Maken graag deel uit van het gezin.

Huidig gedrag

Karaktervolle, clowneske, extraverte, vrolijke en speelse hond. Intelligent en slim. Volhardend. Voelen stemmingen in huis heel goed aan. Harde woorden raken ze diep in hun ziel.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert hierop, er komt voor: Elleboog problemen, patella luxatie, entropion en huidproblemen. Gemiddelde leeftijd boven de 10 jaar.
Ca 95% van de teven bevalt met keizersnede.

Overig / Aandachtspunten

Waak voor iedere vorm van overdrijving. Let op goede ademhaling, open neusgaten en de tong mag niet zichtbaar zijn.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras.

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.