Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Polski Owczarek Nizinny

Polski Owczarek Nizinny

Polski Owczarek Nizinny

Oorspronkelijk doel

Gemakkelijk in de omgang, werkt als herdershond en waakhond. Overgeplaatst naar het leven in de stad is hij een zeer goede gezelschapshond.

Beknopte geschiedenis

Op het uitgestrekte vlakke land in het midden en noord-oosten van Polen kwamen vanouds vele schaapskuddes voor. Het leven had een sober karakter en alles ademde een haast vergeten eenvoudige sfeer. Herders die de zorg voor de kuddes hadden lieten zich voor het hoeden bijstaan door een even sobere als effectief werkende hond: De Nizinny. Hij was wendbaar, actief en met weinig tevreden. Hij paste daarom precies in deze scene: de kwaliteit van de hond lag in het werk, zijn voornaamste eigenschap. Een uitgebreide beschrijving om anderen hierover te informeren of vanwege het propageren van de hond, past niet in deze omgeving. We zien dit bij veel andere gebruiksrassen, althans wanneer sprake is van een ‘alledaags’ gebruik.

VroegerNu
Er is geen oude foto ter beschikking.

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-251)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Poolse herder van de laagvlakte is een middelgrote hond, gedrongen, sterk, gespierd met een lange en dichte vacht. Zijn goed verzorgde vacht geeft hem een aantrekkelijk en interessant uiterlijk.Naast de Tatrahond is vanouds de Nizinny gebruikt bij de kudde. de Nizinny werd ook gebruikt als waakhond op de boerderij.

Huidig uiterlijk

De Nizinny wordt nog wel eens verward met de Schapendoes. De Nizinny is wat meer robuust gebouwd en een groot verschil is de wijze waarop hij zijn hoofd draagt. De Schapendoes draagt het hoofd hoog, de Nizinny, die een kortere nek heeft, draagt het hoofd in het verlengde van het lichaam. De dubbele vacht mag niet zo overvloedig worden dat de hond er daardoor log en zwaar uit gaat zien.
De Nizinny kan staartloos geboren worden.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Levendig maar beheerst, is hij waakzaam, oplettend, intelligent, goed van begrip en begiftigd met een goed geheugen. Hij is bestand tegen ongunstige weersomstandigheden.Werkhond bij de kudde en op de boerderij.

Huidig gedrag

Goede gezinshond met wel een eigen karakter.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert de fokdieren op: oogziekten en HD.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.