Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Duitse Herdershond Langstokhaar

Duitse Herdershond Langstokhaar

Duitse Herdershond Langstokhaar

Oorspronkelijk doel

Het hoeden en beschermen van schaapskuddes

Beknopte geschiedenis

Eind 19e eeuw begonnen met gerichte fokkerij. Bij het verdwijnen van de schaapskuddes, begin 20e eeuw ingezet als politie-, waak- en verdedigingshond en als geleidehond. Zware verliezen tijdens WOI en WOII.

VroegerNu

HA van Bylandt Les Races de Chiens

FCI Rasstandaard
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-166)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Middelgroot, licht gestrekt, krachtig en goed gespierd. Rechte rug en licht afvallende croupe. De achterbenen zijn licht terugstaand. Boven- en onderschenkel zijn van ongeveer gelijke lengte en vormen een hoek van ongeveer 120°. De dijen zijn krachtig en goed gespierd. De spronggewrichten zijn krachtig gevormd en vast. De achtermiddenvoet staat loodrecht onder het spronggewricht. De Duitse herdershond is een draver. Iedere neiging tot overhoeking van de achterhand vermindert de vastheid en het uithoudingsvermogen en daarmee de gebruikswaarde.Door de kudde op zijn plaats te houden moesten er vele kilometers worden afgelegd om als ‘levend hekwerk’ voor de schapen te fungeren.
Hierdoor heeft hij het uiterlijk van een draver; licht gestrekt.
Om het werk vol te kunnen houden moeten de hoekingen evenredig zijn, het bekken goed liggen en geen overdrijvingen tonen.

Huidig uiterlijk

De huidige lichaamsbouw laat het werk waarvoor ze gefokt zijn niet meer toe. Er is wel een trend naar het “oude” type en de rugbelijning wordt rechter. Maar noch steeds ziet men honden waarvan de achterbenen te ver achter het lichaam zijn geplaatst en die daardoor instabiel wordt.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Evenwichtig, zenuwvast, zelfverzekerd, absoluut onbevangen volkomen goedaardig zijn. Opmerkzaam en handelbaar. Hij moet moed, strijddrift en hardheid bezitten om als geleide-, waak-, verdedigings-, dienst-, en herdershond geschikt te zijn.Voor het hoeden van de schaapskudden moeten ze kalm en zelfverzekerd zijn. Intelligent om soms zelfstandig initiatieven te kunnen nemen maar ook goed gehoorzaam zijn aan de schaapherder.

Huidig gedrag

Uitstekende erfhond en nog steeds populair. Wordt veel gebruikt in de africhting. We zien ze weinig op tentoonstellingen.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert hierop, er komt voor: HD en ED, Degeneratieve myelopathie, Degeneratieve Lumbosacrale stenos, Atopische dermatitis, Exocriene pancreas insufficiëntie.

Overig / Aandachtspunten

Groot verschil in uiterlijk tussen de honden van 50 tot 100 jaar terug en de huidige Duitse Herdershond.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kynologen

website rasvereniging, diverse kynologen

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.