Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Epagneul Breton

Epagneul Breton

Epagneul Breton

Oorspronkelijk doel

Specialist in veerwild, met name de Patrijs. Wordt al meer dan 100 jaar gebruikt vooral in Frankrijk en Spanje.
Wordt ook enorm gewaardeerd voor zijn manier van werken, veld afzoeken en aanwijzen waar het wild zich bevind, waarna hij het wild na het schot voortreffelijk apporteert.

Beknopte geschiedenis

Afkomstig uit Frankrijk, nauwkeuriger: uit het hart van Bretagne. Tegenwoordig in aantal het grootste Franse staande-hondenras. Waarschijnlijk een van de oudste rassen van het type epagneul, ontstaan aan het begin van de 20e eeuw door verschillende kruisingen en selectie. Het ontwerp van de rasstandaard werd voorbereid in Nantes in 1907, en op de eerste Algemene Vergadering van de Club.

VroegerNu

Website EBC 1931

Foto: Epagneul Club France
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-095)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Kleinste staande hond. De Epagneul Breton is een jachthond met een korte of ontbrekende staart. Harmonisch gebouwd met een solide, maar niet grof skelet. Het geheel is compact en stevig, echter zonder overdreven zwaar te zijn, met voldoende elegantie. De hond is vitaal, de blik helder en de uitdrukking intelligent. Het beeld is “cob” (kort en krachtig gebouwd), vol energie, het ras heeft tijdens zijn ontwikkeling het gedrongen model behouden zoals het degenen die het gecreëerd hebben voor ogen heeft gestaan.De hond moet stoer zijn, stevig maar niet te zwaar.
Kort gebouwd lichaam met stevig bone en krachtige bespiering.
Door zijn bouw is hij goed in staat te galloperen, en hoe!
Hij kijkt een beetje stoer met een iets kortere voorsnuit, maar goed over de neus.
Hij krijgt hierdoor de unieke Breton expressie.
Huidig uiterlijk

In uiterlijk vrijwel onveranderd ten opzichte van 100 jaar geleden. Voorjagers waarderen dit ras zeer op zijn werklust en intelligentie. Als je eenmaal dit ras in het veld hebt gezien krijg je groot respect.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De hond past zich aan iedere omgeving aan, is prettig in de omgang, met een intelligente en oplettende uitdrukking, en is mentaal evenwichtig. Veelzijdige staande hond, voor iedere wildsoort en ieder terrein, die zijn jachtpassie vroeg ontwikkelt.Passievolle jachthond, steeds in contact met de voorjager.
Opmerkelijk in zijn zoekwijze, gangwerk en reukvermogen, in zijn ruime veldaanpak, zijn spontaan en langdurig voorstaan, en in zijn apport en dresseerbaarheid.verschil tussen eigen familie en buitenstaanders en in geval van een dreigende situatie zal hij zijn baas en huis trachten te beschermen. Dit instinct maakt de Curly een ander type hond als de andere retrieverrassen.
Huidig gedrag

Hond die werkt met allure, vrolijk, levendig en vurig. Energieke, rollende galop, snelle opeenvolging van korte, gebonden bewegingen. Een lange of stotende galop is te verwerpen.
Kan goed samenwerken met andere honden. Is vriendelijk naar mensen. Makkelijk te trainen.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert hierop, er wordt gecontroleerd op HD. Het is een gezond ras.

Overig / Aandachtspunten

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras.

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.