Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Epagneul Bleu de Picardie

Epagneul Bleu de Picardie

Epagneul Bleu de Picardie

Oorspronkelijk doel

Voorstaande jachthond.

Beknopte geschiedenis

De Epagneul bleu de Picardie is nog steeds niet erg bekend, ook niet bij de liefhebbers van jachthonden. De Epagneul bleu de Picardie stamt direct af van de oude familie van de Franse Epagneuls, die kan worden vergeleken met de Engelse Spaniëls. Beide rasnamen zijn dan ook afgeleid van het woord Espagnol. Het vermoeden bestaat dat deze jachthonden zich via Spanje en de rest van Europa hebben verspreid. In Nederland en België stonden de jachtrassen bekend onder de naam Spanjool.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Hannie Warendorf
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-106)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Hond die vrij laag bij de grond staat en goed voor het werk is bebouwd. Algehele verschijning als de Epagneul Picard.Dankzij zijn stevige vacht is hij niet gevoelig voor doornen en scherpe twijgen.Bovendien is hij opmerkelijk goed geschikt als waterhond. De Epagneul bleu de Picardie kan geen specialist worden genoemd, maar is eerder veelzijdig. Daarom kan hij in allerlei streken op allerlei soorten wild worden ingezet, van fazant tot konijn en van patrijs tot houtsnip.

Huidig uiterlijk

In tegenstelling wat veel over hem wordt gezegd, is de Epagneul bleu de Picardie niet zwaar en langzaam zoals de oude Epagneuls. Het is ook onterecht om hem een Engelse halfbloed te noemen, want deze hond heeft talloze kwaliteiten die typisch zijn voor de Epagneuls. De Bleu is een onvermoeibare hond, die in staat is om lang achtereen afstanden af te leggen. Afhankelijk van de gesteldheid van het betreffende terrein, zal hij dat al galopperend of dravend doen. Hij heeft een erg fijne neus, die langer is dan de Epagneul Francais. Zijn stevige lichaam staat nogal dicht bij de grond. Hij is snel en ontwikkeld een grote activiteit, maar verwijderd zich toch niet al te ver van het geweer. Verder is hij in zijn element als hij in hagen en bosjes kan jagen.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Zacht, meegaand en aanhankelijk.De Epagneul bleu de Picardie is dus een hond met veel kwaliteiten. Toch is hij weinig bekend, zelfs in Frankrijk. Daar is men geneigd om eerder een buitenlands ras te kiezen dan één van eigen makelij.

Huidig gedrag

De Bleu de Picardie is een hond die heel gemakkelijk kan worden afgericht, in de eerste plaats wil hij het zijn baas graag naar de zin maken, maar daarnaast is hij door zijn meegaande en stabiele aard ook een hanteerbare hond. Voor mensen met weinig ervaring op het gebied van africhting is hij dus eveneens heel geschikt.

Gezondheid *1

Voor zover wetenschappelijk bekend komen er geen erfelijke problemen voor bij de de Epagneul Blue de Picardie, de vereniging controleert de fokdieren op: HD

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.