Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Ierse Waterspaniel

Ierse Waterspaniel

Ierse Waterspaniel

Oorspronkelijk doel

Jachthond, speciaal op waterwild.

Beknopte geschiedenis

De juiste origine van het ras blijft duister. De algemene gedachte is dat Waterspaniels ontstonden uit honden, die hun oorsprong hadden in Perzië en via Spanje naar Ierland kwamen.
De eerste verwijzing naar waterhonden die waterwild vervolgen dateert uit 1600, zoals we weten werden honden met een waterdichte vachten toen reeds in Ierland gebruikt. Er is geen duidelijk bewijs betreffende de voorvader van de Ierse Water Spaniel, behalve zijn meest merkwaardige attribuut: ”DE RATTESTRAART”. Een dergelijk staart komt bij geen enkele vergelijkbare hond voor en maakt het aannemelijk dat het moderne rasbeeld terug gaat op een van oorsprong Ierse voorvader. De staart was aanleiding dat de naam “Whip Tail” en “Rat Tail” gebruikt werden. Hoe dan ook, de afstammelingen van deze honden werden geaccepteerd en behaalden grote successen op tentoonstellingen in de tweede helft van de negentiende eeuw. In 1890 werd de Irish Water Spaniel Club opgericht om de belangen van het ras te behartigen.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Hannie Warendorf
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-124)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Intelligent, recht op de benen staan, sterk, stevig en compact gebouwd.Erg belangrijk is de vacht die niet getrimd wordt. Moet waterbestendig zijn om het werk te doen waarvoor hij ooit bedoelt is.

Huidig uiterlijk

Vrijwel conform de rasstandaard, Als je de topknot optilt zie je een echt spaniel hoofd, met krachtige voorsnuit. Ook de side wiskers en zijn staart zijn uniek.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Trots; hij laat zijn sterke intelligentie en doorzettingsvermogen zien gecombineerd met gedurfd, stevig ijverig temperament, enorm uithoudingsvermogen en toewijding. Een goede gezinshond met gevoel voor humor, maar wantrouwend tegenover vreemden.De Ierse waterspaniël past zich zo aan dat hij geschikt is voor de meeste soorten jacht, voor en na het schot is hij geschikt; hij jaagt, staat vaak voor en apporteert gewillig uit dicht kreupelhout. De lichaamsbouw en de aanleg heeft hem van oudsher de voorkeur gegeven om te helpen bij de jacht op veerwild.

Huidig gedrag

Naast zijn intelligentie en werklust kan hij een enorme clown zijn.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert op HD en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Karakteristiek voor het ras is de “topknot”, deze groeit tot in een piek tussen de ogen. We zien tegenwoordig ook nogal eens overdreven honden. Let op kale plekken anders dan in de hals.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.