Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Groenlandhond

Groenlandhond

Groenlandhond

Oorspronkelijk doel

Sledehond en jachthond.

Beknopte geschiedenis

De Groenlandse Hond is een van ‘s werelds oudste rassen en is sinds de oudheid de enige sledehond van de Inuit. Selectie van exemplaren voor de fokkerij heeft voornamelijk gebaseerd op kwaliteiten als kracht, hardheid en uithoudingsvermogen, maar ook een aantrekkelijk uiterlijk is in het oog gehouden. Met zijn robuuste karakter is de Groenlandse Hond vooral een hond voor mensen die van het openluchtleven houden. Hij is een uitstekende metgezel voor mensen die graag met hun hond door bossen of bergen wandelen en die tevens hun uitrusting trekken of dragen.

VroegerNu


Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-274)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een zeer sterke poolhond, gebouwd voor uithoudingsvermogen en inspannend werk als een sledehond onder arctische omstandigheden. Enige variatie in de maat is toegestaan, mits werkend vermogen en harmonie niet worden aangetast.

Huidig uiterlijk

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De overheersende temperamentvolle eigenschappen van de Groenlandse hond zijn:
energie, mentale kracht en durf. Hij is een gepassioneerd en onvermoeibare slede hond. Tegen mensen – ook vreemden – is hij vriendelijk en als sledehond, die niet nauw verbonden is met een bepaalde persoon, daarom niet geschikt als waakhond. Tijdens de jacht op zeehonden en ijsberen zal hij een sterk jachtinstinct vertonen.

Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de Groenlandhond is een kerngezond ras, door de strenge selectie, maar de vereniging controleert op HD en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.