Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Basset Hound

Basset Hound

Basset Hound

Oorspronkelijk doel

Drijvende Jachthond, die voornamelijk op klein wild jaagt.

Beknopte geschiedenis

De Basset Hound is aan het einde van de vorige eeuw als ras erkend. De Hound stamt af van andere deels uitgestorven laagbenige jachthonden, zoals die in het Europa van de zestiende eeuw al bekend waren. (het franse woord “bas” betekent laag). Tijdens de Franse revolutie zijn vele van deze oude rassen jachthonden verdwenen, omdat de adellijke grootgrondbezitters die de kennels en meuten bezaten werden vervolgd. Het is te danken aan een tweetal Franse fokkers, die na deze woelige tijden uit de restanten van Franse bassets in het midden van de vorige eeuw, de basis legden voor de huidige rassen van Franse en Engelse Bassets.
De kruising basset (d’Artois) met bloedhond werd eind 19e eeuw gedaan door Everett Millais, om de gezondheid van de te kleine bassetpopulatie in Engeland te verbeteren en leverde een zwaarder type Basset op. Die we nu kennen als de Basset Hound.

VroegerNu

HW 1982

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-163)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een laagbenige hound van aanzienlijke substantie, evenwichtig gebouwd en met veel adel. Een matig losse huid is wenselijk.De minder snelle, kortbenige hounds werden gefokt, omdat ze uitermate geschikt waren om te voet te volgen. Zeker toen na de revolutie in Frankrijk de jacht te paard door de rijke adel sterk afnam. De lange, bewegende oren leiden bij de jacht het geurspoor naar de neus zoals een wenkende hand boven een glas wijn. Verder beschermt de huidplooi boven de ogen en de vrij losse huid op het lichaam tegen schade bij jagen in het struikgewas.
Huidig uiterlijk

De basset hounds zijn nu gemiddeld wel wat zwaarder en lager bij de grond dan bijvoorbeeld 100 jaar geleden. Echter zeker niet minder gezond. Zeker de frontconstructie is sterk verbeterd!

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Rustig, nooit agressief of terughoudend. Aanhankelijk.Taaie, vasthoudende hound van zeer oude afkomst die jaagt op de neus met een meute-instinkt, een diepe melodieuze stem en een groot uithoudingsvermogen in het veld.
Huidig gedrag

Door het oorspronkelijke doel, namelijk het zelfstandig volgen van een spoor, is de basset hound een hond met een duidelijke eigen wil. Het zijn van een meutehond zorgde echter ook voor zeer sociale karakters! Wel hebben ze een bij de meutejacht zeer functionele luide stem.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert op PMDS en dit is onder controle (0,20%)

Overig / Aandachtspunten

De fronten verdienen aandacht.

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.