Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Cesky Terriër

Cesky Terriër

Ceský Terriër

Oorspronkelijk doel

Van oorsprong is de Cesky een jachthond. Het jagen op- maar ook onder de grond op bij voorbeeld vos en das was het werk, waarvoor hij ooit gefokt werd.

Beknopte geschiedenis

Cesky terrier, het eerste erkende ras afkomstig uit Tsjechië, is het resultaat van doelbewuste kruising tussen de Schotse en de Sealyham terrier. Door de “vader” van het ras, Dhr. Horák, is vanaf 1949 gezocht naar een wat lichtere en meer bewegelijke hond dan de twee oorspronkelijke rassen; een hond die goed pigment zou hebben (niet wit zoals de Sealyham), een makkelijk te verzorgen vacht en praktische hangoren. Daarnaast moest het nieuwe ras van een meer zachtaardig karakter zijn dan de meeste terriers.

VroegerNu

Hondenwereld Credro Bohemicus

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-246)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Kortbenige, langharige, goed gebouwde en gespierde terriër van rechthoekige lichaamsbouw met middelgrote hangende oren.Een hond gefokt voor werk boven en onder de grond met een goede bouw en makkelijk te onderhouden vacht.

Huidig uiterlijk

De Cesky terrier is een kortbenige, langharige (in diverse kleurslagen), goed gebouwde, elegante hond, iets langer dan hoog. Hij is gemiddeld 28 cm hoog en weegt tussen 6 en 10 kg.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Rustige, niet agressieve, gemakkelijk te leiden, aangename en gelukkige partner. Terughoudend tegenover vreemden.
De vertegenwoordigers van dit ras zijn bijzonder kalm en zachtaardig.
Een hond voor de jacht maar daarnaast rustig gezelschap. Cesky’s willen wel werken maar kennen geen blinde jachtpassie. Gelukkig maar. Hij is goed aangepast aan de huidige maatschappij.

Huidig gedrag

Het karakter van de Cesky terrier is niet een typisch terrierkarakter. Hij is wat rustiger, zachtaardiger en beter hanteerbaar dan de meeste terriers. Hij is vrij aanhankelijk en kan zich gereserveerd opstellen ten opzichte van vreemden. Hij kan prima opschieten met andere honden, andere huisdieren zoals b.v. katten, konijnen. Houdt van kinderen en kan ook goed tegen alleen zijn. Mits goed gesocialiseerd kan de Cesky terrier goed tegen de drukte van een grote stad en de meeste zijn dol op reizen.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert de fokdieren op: Oogonderzoek naar Glaucoom, Epilepsie, Scottycramp.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.