Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Dwerg Pinscher

Dwerg Pinscher

Dwerg Pinscher

Oorspronkelijk doel

Familie en huishond.

Beknopte geschiedenis

De Dwerg Pinscher werd rond de eeuwwisseling in grote aantallen gehouden, het stamboek uit 1925 telde al 1.300 inschrijvingen. Van de vele kleurvarianten fokte men, net zoals bij de Duitse Pinscher, de kleuren zwart met tan aftekeningen, effen rood tot bruine dieren.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: met toestemming eigenaar
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-185)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Dwerg Pinscher is de verkleinde uitgave van de Duitse Pinscher, zonder de gebreken van dwergachtige verschijnselen. Zijn elegante, vierkante lichaamsbouw is door het korte gladde haar duidelijk zichtbaar.Doel bewaken van huis en haard. Echter in huidige gebruik hoofzakelijk als gezelschapshond. In Scandinavische landen wordt de Dwerg Pinscher nog steeds voor bloedspoor zoeker van geschoten wild gebruikt.

Huidig uiterlijk

Rood of zwart-rode vacht. 70% heeft rechtopstaande oren maar hangende oren tevens toegestaan. Dwerg Pinscher met goede voorborst zijn aan het verdwijnen. Veel Dwerg Pinschers hebben een iets te lange rug. Hoofd: mooie opvulling onder de ogen gewenst. Met regelmaat zien we Dwerg Pinschers die te klein zijn.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Levendig, temperamentvol, zelfverzekerd en evenwichtig. Doet allemaal maakt hem tot een gezellige familie- en gezelschapshond.Heden ten dage moeten eigenaren meer aandacht schenken aan hun trouwe viervoeter om de energie goed te verdelen. Dit is noodzakelijk voor de Dwerg Pinscher met zijn intelligentie en zijn uithoudingsvermogen wat vaak wordt onderschat !

Huidig gedrag

De meeste Dwerg Pinschers zijn open en vrij in gedrag. Maar eigenaren moeten wel consequent omgaan met dit ras. Het hielenbijten van vroeger zit er nog steeds in. Kortom training gewenst zodat verhouding met de baas goed opgepakt wordt.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert op ECVO oogonderzoeken op de gebruikelijke ziekten en op Patella Luxatie. Fairfok wordt geadviseerd.

Overig / Aandachtspunten

Fijne kleine kortharige huishond, maar zeker geen viervoeter voor een startend baasje. (daar is het ras te slim voor)

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.