Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Gonzcy Polski

Gonzcy Polski

Gonzcy Polski

Oorspronkelijk doel

Jachthond in het bijzonder zweethond.

Beknopte geschiedenis

Al in de vroege 13e eeuw werd de jacht met zweethonden in de Poolse literatuur genoemd. Daardoor is Polen altijd een land geweest met veel diepe bossen en veel groot wild, de zweethonden waardevolle helpers voor de jagers. De jacht met zweethonden werden bij de Poolse adel hoogst gewaardeerd, zoals te zien is in nalatenschappen uit de 14e eeuw. In de 17e eeuw waren minstens twee verschillende Poolse zweethonden goed ingeburgerd. Gedetailleerde beschrijvingen zijn te vinden in de jachtliteratuur uit de 19e eeuw.
In 1819 beschreef Jan Szytier (Poradnik Mysliwych) de Poolse “brak” en de Poolse zweethond;
in 1821 geeft W. Kozlowski in het tijdschrift “Sylwan” een beschrijving van beide types, de Poolse “brak” (zwaarder) en de Poolse zweethond (lichter); een zeer gedetailleerde beschrijving door Ignacy Bogatynski (1823-1825, Nauka Lowiectwa) zou kunnen worden gebruikt als de eerste rasstandaard.
Na de eerste wereldoorlog werden Poolse zweethonden voor de jacht in Polen gebruikt, in het oosten en vooral in de bergen en op moeilijk bereikbare gebieden. De beroemde Poolse hondenonderzoeker Jozef Pawuslewicz (1903 – 1979) jaagde met Poolse zweethonden; hij was bij het ontstaan van het fokken van dit ras is betrokken. Hij schreef de eerste rasstandaard en het is dankzij hem dat deze honden officieel door de Poolse Kynologische Vereniging geregistreerd werden.

VroegerNu
Geen oude afbeelding beschikbaar.

Foto: Hannie Warendorf
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-354)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een behendige hond met een compacte lichaamsbouw. De botstructuur is sterk, maar niet zwaar. De lichaamsbouw wijst op een groot talent voor behendigheid en een duidelijke gave voor moeilijke werkomstandigheden in bergachtig gebied.Puur functionele hond, sterk van lichaam en in staat om de hele dag te werken. Is door zijn scherpe neus ook in staat om nazoek te doen van aangeschoten wild. Zijn lichaamsbouw is dan ook puur functioneel om te werken.

Huidig uiterlijk

Vrijwel onveranderd van uiterlijk t.o.v. het verleden.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Stabiel en zachtaardig. Deze hond is echt moedig en kan zelfs tekenen van dapperheid demonstreren. Hij is intelligent en makkelijk op te voeden. Hij is niet agressief maar terughoudend tegenover vreemden. Naast zijn kwaliteiten als jachthond, moet je ook zijn uitstekende waakhond eigenschappen noemen. Tijdens de jacht geeft hij luid met een karakteristieke uit verschillende toonhoogten bestaande blaf. Teven geven luid in hogere tonen.Het oorspronkelijke doel is jagen zowel op klein als groot wild, met als doel het binnenhalen van wild.

Huidig gedrag

Deze Poolse brak heeft behoefte aan veel beweging. Met te weinig beweging kan de Gonczy Polski chagrijnig worden en uiteindelijk de huisraad vernielen. Dit hondenras staat bekend als intelligent, stabiel en zachtaardig van karakter. Hij kan wantrouwig tegen vreemden zijn. Kan ook goed waken.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de rasvereniging beheert de gezondheid van dit ras en heeft nog geen informatie hiervan. Het dient aanbeveling om de fokdieren te controleren op HD, ED en ECVO oogonderzoeken.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.