Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Presa Canario

Presa Canario

Presa Canario

Oorspronkelijk doel

Waakhond en bewaker van het vee.

Beknopte geschiedenis

Een hond van het molossoïde type, afkomstig uit Tenerife en Gran Canaria (Canarische Eilanden). Het is vermoedelijk het resultaat van paringen tussen de “majorero”, een prehispanic hond die inheems is op deze eilanden en andere molossoïden. Deze kruizingen leverden een etnische groep mastiff-achtige honden op, van matig groot formaat, gestroomd of fawn met witte aftekening, met een specifieke molossoïde morfologie maar toch behendig en krachtig, met een sterk temperament, robuust en levendig, loyaal karakter.
Tijdens de zestiende en zeventiende eeuw nam het aantal van deze honden aanzienlijk toe en talrijke verwijzingen ernaar in historische teksten, vooral in de “Cedularios del Cabildo” (gemeenteregisters), waarin hun essentiële taken als bewaker worden toegelicht, waakhonden en beschermers van vee.

VroegerNu
Er is geen oude foto ter beschikking.

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-346)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een middelgrote molossoïde, met een recht-hoekig profiel en zwart masker. Robuust en goed in verhouding.Evenwichtig temperament en zeer zelfbewust .
Vooral geschikt voor het bewaken en hoeden van vee. Braaf en volgzaam voor zijn familie leden, zeer toegewijd aan zijn baas, maar is terughoudend ten opzichte van vreemden. Bij onraad is de houding oplettend met een waakzame houding. Lage en diep stem.

Huidig uiterlijk

De Presa Canario is een middelgrote, rechthoekige, sterke hond. is onverschrokken en heeft een krachtige en diepe blaf. Zijn hoofd is massief en krachtig, De hals is kort en gespierd. Het lichaam is langer dan de hoogte van de schoft; de rug is recht en iets aflopend naar het bekken. De achterhand is iets hoger dan de voorhand. De borstkas is zeer ruim. De benen zijn gespierd, De staart is hoog aangezet. De meest voorkomende kleuren van de Presa Canario zijn brindle en zandkleurig in elke kleur variatie behalve blauw. De kleur gaat altijd gepaard met een zwart masker tot de ogen.
Tijdens het gangwerk, gaat hij soepel en is goed wendbaar.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Rustige uitstraling; attente uitdrukking. Vooral geschikt om te bewaken en traditioneel gebruikt voor vee te hoeden. Evenwichtig temperament en zeer zelfverzekerd. Lage en diepe blaf. Gehoorzaam en volgzaam met familieleden, heel erg toegewijd aan zijn eigenaar, maar kan wantrouwend zijn tegenover vreemden. Zelfverzekerde houding, nobel en een beetje afstandelijk. Bij alertheid is de houding stoer met een waakzame houding.Let op, dit ras is niet geschikt voor iedereen, een hond met aangeboren territoriumdrift en verdedigingsdrang heeft een sterke, geduldige, consequente eigenaar nodig die reeds enige ervaring met (grote) honden heeft.

Huidig gedrag

Zie bij Oorspronkelijk doel in relatie met gedrag. Voor leden van het gezin is hij een zeer lieve en trouwe hond, maar tegen anderen zeer agressief. De Presa Canario neemt zijn taak als beschermer zeer serieus en vreemden komen niet verder dan tot het tuinhek. Hij zal de aandacht vestigen op de aanwezigheid van een bezoeker door zijn krachtige en zware blaf te laten horen. Pas als zijn baas het goedkeurt, zal hij vreemden toelaten op het erf. Tegenover kinderen in het gezin, hij over het algemeen vriendelijk. Hij kan wel de neiging hebben op stevige wijze de eigen ‘roedel’ te verdedigen wanneer bijvoorbeeld een kind in zijn ogen bedreigd wordt door andere kinderen.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de Presa Canario is een gezond ras.
Er is geen rasvereniging in Nederland, maar er wordt aanbevolen om de fokdieren te controleren op HD.

Overig / Aandachtspunten

Veel beweging Een echte baas nodig, liefst een baas met ervaring van grote honden.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.