Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Slovenský Kopov

Slovenský Kopov

Slovenský Kopov

Oorspronkelijk doel

Lopende jachthond, luidjagend.

Beknopte geschiedenis

Het ras is afkomstig uit Slowakije. Ze wordt verondersteld ergens in de middeleeuwen te zijn ontstaan. Een jachthond die verwant is aan de Duitse Brak. Zijn herkomst ligt in de Balkanstaten en Hongarije. Het is nog steeds een zeldzaam ras (vooral buiten zijn thuisland). De Slovensky Kopov heeft sinds het begin een uitstekende reputatie voor zijn vermogen om urenlang een geur te volgen zonder de minste blijk van vermoeidheid. Het ras werd jarenlang niet erkend tot er na de Tweede Wereldoorlog een fokprogramma werd gestart, dat resulteerde in het eerste rasstandaard en stamboek. In 1963 werd de Slovensky Kopov officieel erkend door de FCI en de eerste rasvereniging werd opgericht in 1988.
De honden worden overal in Slowakije ingezet als ondersteuning van de jacht. Omdat het Slowaakse landschap en het grofwild erg uitdagend kan zijn voor de hond heeft het ras een aantal sterke eigenschappen die passen bij de omgeving en de taak.

VroegerNu

Geen oude foto beschikbaar

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-244)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Altijd eenkleurig zwart met tankleurige aftekening, Vrij lichte lichaamsbouw, tegelijkertijd
Daarbij een stevig skelet. Rechthoekige lichaamsvorm.

Huidig uiterlijk

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Temperamentvolle natuur. Buitengewoon ontwikkeld richtingsgevoel.

Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is een rasvereniging van dit ras, er is weinig bekend over erfelijke ziekten en gebreken, het dient aanbeveling de fokdieren te controleren op HD, ED en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.