Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Zwarte Russische Terriër

Zwarte Russische Terriër

Zwarte Russische Terriër

Oorspronkelijk doel

Gebruikshond, waakhond, sport en gezelschapshond.

Beknopte geschiedenis

De Russische Zwarte Terrier werd in Rusland in 1940 en tot begin 1950 selectie van rassen zoals de
Rottweiler, Riesenschnauzer, Airedale Terrier en de Newfoundlander ontwikkeld. Er wordt aangenomen dat de Riesenschnauzer is de belangrijkste voorouder van het ras is. De eerste fok producten waren van de kynologische militaire school buiten Moskou, deze kennel had de naam “Red Star”. Het doel van de ontwikkelaars van dit ras was een grote, vriendelijke en gehoorzame werkhond met een onderscheidend waak instinct; een hond, die bruikbaar is voor veel diensten en die zich goed aanpast aan de verschillende klimaat omstandigheden. Het ras werd in 1984 erkend door de FCI.

VroegerNu

Er is geen oude foto ter beschikking,
we houden ons aanbevolen.

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-327)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Russische Zwarte Terriër is een grote hond met een ietwat lang lichaam en zeer atletisch gebouwd van stevig type en krachtige constructie. Het ras heeft kwaliteiten als een massieve botstructuur en sterke spieren.
Is symmetrisch gebouwd met een groot hoofd, compact lichaam en een volumineuze en diepe borst. Het verschil in geslachtstype is duidelijk zichtbaar.
Militaire hond, waakzaam en makkelijk te trainen. Moet een grote hond zijn met een weersbestendige vacht.

Huidig uiterlijk

Vrijwel onveranderd t.o.v. de eerst gefokte exemplaren.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Een waardevolle en zelfverzekerde hond; goed in alle situaties aangepast. Als de situatie daarom vraagt, neemt hij meteen een actieve verdedigingspositie in, maar kalmeert snel als het gevaar voorbij is. Dit goed uitziende ras is beminnelijk en heeft een groot uithoudings-vermogen; is bescheiden, slim en vriendelijk.
Makkelijk te trainen en past zich aan verschillende klimaatomstandigheden goed aan en is hardwerkend en betrouwbaar.
Ras wat gefokt is om te werken in dienst van het Russische leger, geen hond voor iedereen.

Huidig gedrag

De Zwarte Russische Terriër heeft een kalm, zelfverzekerd en veilig karakter. Het is buitengewoon loyaal aan zijn familie, maar is afstandelijk en wantrouwend tegenover vreemden vanwege zijn natuurlijke waakinstinct. Hoewel het ras over het algemeen goed is met kinderen in zijn gezin, wordt er altijd het beste toezicht gehouden. Het ras lijdt doorgaans niet aan verlatingsangst en is een uitzonderlijke waakhond, een taak die hij van nature uitvoert, zelfs zonder training. Socialisatie vanaf de puppytijd met andere honden is belangrijk om ervoor te zorgen dat het ras niet moeilijk te hanteren of agressief wordt.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is geen rasvereniging van dit ras zodat er geen monitoring plaats vind van erfelijke ziekten en gebreken. Het dient aanbeveling om de fokdieren te controleren op HD, ED en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.