Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Affenpinscher

Affenpinscher

Affenpinscher

Oorspronkelijk doel

Ongedierte bestrijder, maar ook gezelschapshond.

Beknopte geschiedenis

Ooit een huishond uit Zuid-Duitsland. Albrecht Dürer (1471- 1528) heeft zijn stamboom afgebeeld op zijn houtsneden. Eerste inschrijvingen in het stamboek dateren van 1879. Deze rond de eeuwwisseling zeer geliefde dwerghonden ontwikkelde zicht uit ruwharige pinschers. De harde haarkrans aan het hoofd benadrukt de aapachtige uitdrukking. De kleuren varieerden van eenkleurig geel, roodachtig of grijsachtig wit tot donkergrijs, grijsachtig zwart tot puur zwart.

VroegerNu

Affenpincher uit 1895

Foto Onze hond feb. 2008.
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-186)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Affenpinscher is ruwharig, klein en compact, met een aapachtige gezichtsuitdrukking.Ongedierte bestrijder. Heden fijne huishond met pit in eigen huis en tuin omgeving.

Huidig uiterlijk

Ruwharig aapachtige gezichtsuitdrukking, met borstelige versiering en stekelige wenkbrauwen. Kransvormige zetting rondom het oog met mooie baard en wangbeharing. Rechte korte neusspiegel. Soms teveel overdreven onder voorbeet. Geopende neusgaten gewenst.
Compacte maar wel stevige lichaamsbouw.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Onverschrokken, waakzaam, hardnekkig en aanhankelijk, soms opvliegende passie. Hij is een allround prettige gezinshond.Heden ten dage nog steeds een innemend mengsel van eigen onverschrokkenheid, koppig, trouw en aanhankelijk.

Huidig gedrag

Levendig aanwezig in eigen huiselijke sfeer en kan ook prima in kleinere woningomgeving. Sterk karakter met pit en veel lef. Tevens een clown speler. Actief en energiek met de nodige met de nodige dagelijkse wandelingen. Geeft duidelijk melding bij onraad en of bezoek te gaan blaffen.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de Affenpinscher is een relatief gezond ras, er kom voor Patella Luxatie en oogafwijkingen.

Overig / Aandachtspunten

Consequent en stevige opvoeding gewenst, dan krijg eigenaar er veel voor terug. Maar het betreft geen viervoeter voor een startend honden eigenaar met kinderen. (bewaker van speelgoed)

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Raad van Beheer (RvB)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.