Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Noorse Buhund

Noorse Buhund

Noorse Buhund

Oorspronkelijk doel

Veehoeder en bewaker.

Beknopte geschiedenis

De Noorse Buhund – hofhond- stamt uit de prehistorische tijd. Vondsten in Vikinggraven hebben aangetoond dat er toen vaak spitshonden op de boerderijen waren. Deze honden werden gebruikt als waak-en hofhonden en, toe men schapen ging houden, ook als herdershond. De Noorse Buhund behoort tot de scandinavische spitshondenrassen. Het ras komt voornamelijk voor in Noorwegen, maar de belangstelling voor deze hond in de overige Scandinavische landen, maar ook elders, is groot. De Noorse Buhund, strijdbaar en moedig als hij is, wordt nog steeds als hof- en herdershond gebruikt.

VroegerNu

FCI rasstandaard

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-327)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een typische Spits, iets kleiner dan middelgroot, vierkant gebouwd met een alerte en open expressie. Staande, puntige oren. Staart stevig over de rug gekruld.

Huidig uiterlijk

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Moedig, energiek en vriendelijk.

Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de rasvereniging controleert de fokdieren op HD en erfelijke oogafwijkingen. Alle pups worden gecontroleerd op Buhund Cataract.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.