Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Chart Polski

Chart Polski

Chart Polski

Oorspronkelijk doel

Jachthond op zicht. Voor de jacht op hazen, vossen en herten, maar ook gebruikt voor de jacht op wolven.

Beknopte geschiedenis

De aanwezigheid van de Chart Polski in Polen bestaat al sinds de XIII. eeuw; het gaat waarschijnlijk om afstammelingen van Aziatische windhonden van het type Saluki.
Sinds de Barzoi in de XVI. eeuw onder het bewind van tsaar Ivan de Verschrikkelijke onbekend was, is het onmogelijk dat de Chart Polski uit een kruising tussen Greyhound en Barzoi ontstaan is. Zoals de Russische auteur Sabaniejev beweerde.
De vermelding van Poolse windhond in de literatuur, vooral in de jachtliteratuur, zijn opvallend uniform. Het gelijkvormige uiterlijk van Poolse Windhond op tekeningen en schilderijen laat zien dat ondanks verschillende kruisingen het oorspronkelijke uiterlijk van het ras tegen het einde van de 19e eeuw, onveranderd is gebleven.

VroegerNu

Foto: Hondenwereld 2001 de eerste Chart Polski in Nederland

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-333)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Poolse Windhond is een hond van grote gestalte, krachtig, gespierd, duidelijk sterker en niet zo fijn in de lichaamsvorm als de andere kortharige windhonden; maar hij moet niet plomp noch traag zijn. Qua uiterlijk lijkt hij op zijn voorouders het type Aziatische windhond.
Sterke botstructuur, kort lichaam, duidelijk zichtbare spiermassa en krachtige kaken getuigen dat deze hond onder zware omstandigheden van het Poolse klimaat, voor de jacht gebruikt werd.
De expressieve ogen en de alerte indringende blik spelen een belangrijke rol bij het uiterlijk van de Poolse windhond.
Heeft de bouw van een snelle windhond en jaagt op zicht, zoals de meeste windhonden.
Kan door zijn functionele bouw een haas of ander soort wild inhalen en grijpen.
Huidig uiterlijk

Ook de homogeniteit binnen het ras is in de afgelopen jaren sterk toegenomen en men streeft ernaar geen tweedeling te laten ontstaan in show- en werktype. Sterker nog: de Chart Polski is vooral een werkhond en moet dat ook tonen in zijn uiterlijke verschijning. Daarbij behoren moed en zelfverzekerdheid, hoewel hij zich gereserveerd kan gedragen ten opzichte van vreemden, is waaks voor ‘eigen’ familie en op het eigen territorium.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De Poolse Windhond is zelfbewust, zeker, terughoudend en moedig. In de jacht is hij snel, zeer vaardig en volhardend in de achtervolging. In actie reageert hij snel en heftig.De Chart is nog steeds prima geschikt qua bouw en karakter (gedrag) zijn oorspronkelijke werk te doen. Maar de meeste Charts zijn nu lieve soms wat eigenwijze huishonden.
Huidig gedrag

XSoms een beetje eigenwijs maar altijd schattig van doen en ook liefdevol naar kinderen.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is voor dit ras geen rasvereniging, zodat er geen monitoring plaatsvind op erfelijke gebreken/ziekten, het dient daarom aanbeveling om de fokdieren te controleren op HD, ED en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.