Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Praagse Rattler

Praagse Rattler

Praagse Rattler

Oorspronkelijk doel

Ongedierte bestrijder en gezelschapshond.

Beknopte geschiedenis

Historisch gezien is dit ras bekend sinds het verre verleden van de Tsjechische staat. Vanwege zijn kleine formaat, snelle beweging en sterk ontwikkeld reukvermogen werd het gebruikt voor het doden van ratten (waardoor het de naam „Krysařík“ = Ratter kreeg). Deze kwaliteit die het bezit, werd verkregen tijdens zijn lange historische ontwikkeling. Deze kleine actieve hond werd vaak gezien op aristocratische feesten van Tsjechische koningen in de Praagse burcht. Het sierde de hoven van de Boheemse aristocratie en als cadeau van de Boheemse koningen werd het eigendom van andere Europese heersers en later van de gewone burgers. Het doorzoeken van historische bronnen leverde de resultaten op die aantoonden dat dit ras echt uit Bohemen komt en dat de oorsprong terug te voeren is tot de vroege geschiedenis van onze natie. In 1980 begon de terugfok met succes. Pražský krysařík is weer een favoriet huisdier, leeft in onze families en de mensen in veel landen van de wereld zijn erin geïnteresseerd geraakt, wat een zeer aangenaam feit is.

VroegerNu

Foto: Tsjechische Rasvereniging

Foto: ECGN
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-363)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een kleine kort- of halflang harige hond met een bijna vierkant en compact lichaam. Ondanks zijn kleine formaat is het een zeer actieve, alerte en levendige hond. Geslachtsonderscheid moet
duidelijk zijn.
Het oorspronkelijk doel was gezelschapshond, maar het was ook een uitstekende rattenvanger.
De lichaamsbouw moet dan ook in overeenkomst zijn met een wendbaar hondje.

Huidig uiterlijk

Komt overeen met beschrijvingen uit het verleden.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Zachtaardig, nieuwsgierig en aanhankelijk. Snel met goed gangwerk en stabiel tempo. Van nature ietwat terughoudend tegenover vreemden, maar erg vriendelijk in de familie.
Met natuurlijke adel en karakter.

Huidig gedrag

Veel temperament, ze houden van mensen en hun baas een kleine hond met het hart van een leeuw.
Met een goede training is het een ideaal hondje. Kunnen ook overal voor gebruikt worden o.a. obediance, agility, frisbee, doggy dance.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is geen fokbeleid bekend de rasvereniging van dit ras, heeft een formulier op de website beschikbaar voor de controle op Patella Luxatie.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • ECGN
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.