Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Cão Da Serra De Aires

Cão Da Serra De Aires

Cão Da Serra De Aires

Oorspronkelijk doel

Herdershond voor het hoeden en bewaken van het vee.

Beknopte geschiedenis

Een herdershond die vooral in de Alentejo wordt gebruikt om alle kuddes (schapen, geiten, runderen, paarden, varkens) te bewaken en te begeleiden. Een ingetogen en ongevoelige hond die zich perfect heeft aangepast aan de temperatuurschommelingen van het gebied en een groot uithoudingsvermogen heeft om kuddes te hoeden over de lange afstanden van de Alentejo-vlaktes.

VroegerNu

FCI rasstandaard

Foto: E. van Dijken
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-093)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Middelgrote hond, middellang. Hij is uitzonderlijk intelligent en levendig, ongevoelig en nuchter, met uitgrijpend gangwerk gangwerk. Lang haar met een geitachtige structuur, zonder ondervacht. Hij heeft een aapachtig uiterlijk en gedrag, daarom staat hij in zijn thuisland ook wel bekend als de “apenhond”.Echte werkhond met een doelmatig uiterlijk, qua vacht en bouw. Moet de hele dag kunnen werken.
Huidig uiterlijk

Vrijwel onveranderd t.o.v. vroeger.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Buitengewoon intelligent en zeer levendig. Trouw aan de herder en de kudde, hij kan een beetje verlegen zijn bij vreemden. En hij is waakzaam in de nacht. Tegenwoordig is hij ook een uitstekende, sportieve en goede waakhond. Hij heeft de voorkeur vanwege zijn bekwame karakter kuddes bij elkaar houden op en weglopers ophalen.
Hij houdt altijd een oogje in het zeil voor roofdieren. Het ras is zeer toegewijd aan herders en hun werk. Het werk wordt met plezier gedaan.
Echte herdershond en waker. Prima familiehond die wat terughoudend mag zijn tegenover vreemden. Van oudsher ook waakhond.
Huidig gedrag

Zie boven.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, omdat er geen rasvereniging is van dit ras vindt er ook geen monitoring plaats van erfelijke gebreken en ziektes. Het verdient aanbeveling om de fokdieren te controleren op HD, ED en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Kan soms moeilijk met andere reuen.

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.