Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Perdigueiro de Burgos

Perdigueiro de Burgos

Perdigueiro de Burgos

Oorspronkelijk doel

Voorstaande hond voornamelijk op klein wild.

Beknopte geschiedenis

De voorstaande staande hond van Burgos is een oude Spaanse jachthond die in Spanje om zijn jachtkwaliteiten zeer gewaardeerd wordt. Het ras is altijd met grote zorg gefokt, zodat de oorspronkelijke kwaliteiten behouden zijn gebleven. Ook wel Perdigueiro Burgalés genoemd of Patrijshond van Burgos.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-090)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Jachthond van doelmatige grootte, van gemiddelde uitgebalanceerde proporties.
Het hoofd met hangende oren is goed ontwikkeld, het lichaam is compact en de ledematen zijn sterk. De beharing is kort. Bij het gemiddelde formaat moet, indien mogelijk, de lengte van het lichaam overeen komen met de schofthoogte. In stand en in beweging moet gestreeft worden naar harmonie in verhoudingen en functie.
Voorstaande hond voornamelijk op kleinwild, zowel veer als haarwild, maar ook geschikt voor groter wild.

Huidig uiterlijk

Vrijwel onveranderd t.o.v. vroeger, nog steeds een populaire jachthond in Spanje.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Robuust, stabiel, kalm en bezadigd; hij is een uitstekende voorstaande hond, speciaal voor de jacht op klein wild en vederwild.
De expressie straalt zachtheid en adel uit; dit ras heeft uitstekende karaktereigenschappen, volgzaam en intelligent.
Van oudsher een stabiele jachthond. Heeft veel houndbloed in zich. Dat verklaard ook zijn voortreffelijke neus.

Huidig gedrag

Voorstaande hond voor klein wild en veerwild.
De Perdiguero van Burgos wordt gebruikt door de jagers die een robuuste, in ieder soort terrein en bij elk type jacht, geschikt voor elk terrein en elk type jacht en een gehoorzame hond wensen. Hij is krachtig en beschikt voor alles over een uitstekend reukvermogen.
Zijn gedrag bij het jagen is methodisch, gebaseerd op zijn kalmte en zekerheid tijdens het rivieren, evenals bij het foutloos voorstaan en apporteren.
Hoewel hij meestal gebruikt wordt om op klein wild te jagen, kan hij ook worden gebruikt voor de jacht op groot wild, een opgave die hij met grote moed uitvoert.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is nog geen vereniging van dit ras waardoor er geen monitoring plaatsvind van erfelijke gebreken en ziektes. Het verdient aanbeveling om de fokdieren te controleren op HD. ED en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.