Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Fila Brasileiro

Fila Brasileiro

Fila Brasileiro

Oorspronkelijk doel

Waakhond, speurhond en veedrijver.

Beknopte geschiedenis

De geschiedenis van de Fila is er eentje waar meerdere versies van zijn. Experts zijn het er nog steeds niet over eens welke de juiste versie is. Wat duidelijk mag zijn is dat de Fila is ontstaan uit het kruisen van meerdere rassen, al dan niet bewust. Duidelijk zichtbaar is de invloed van de bloedhond hetgeen zijn jachtinstinct verklaard. De Fila werd vroeger ook gebruikt voor het opsporen van slaven. Daarnaast zijn er sporen van de oude buldog en Mastiff terug te vinden in de Fila. De Fila werd gebruikt als waakhond van huis maar ook vee. Een Fila gaat een gevecht met een jaguar niet uit de weg en de kenmerkende doorhangende rug is een teken van de katachtige bewegingen die een Fila hierbij kan maken.

VroegerNu

Powerpoint Confederação Brasileira de Cinofilia – CBKC Elaborated by the Technical Committee

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-225)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Typisch molossoïde ras. Krachtige botten, rechthoekige bouw, compact en ook harmonisch, goed geproportioneerd. Aan zijn zwaarte voegt hij een gemakkelijk herkenbare behendigheid toe. Het geslachtstype moet heel duidelijk herkenbaar en duidelijk zijn (vrouwelijk teven, mannelijke reuen).Actieve bewaker van de kudden en de jaguar op afstand houden of te lijf gaan, zelfs in water kan hij zijn taak verrichten. Hij is gehoorzaam, zacht en geduldig voor degenen die hem vertrouwd zijn.

Huidig uiterlijk

Krachtig, rechthoekige bouw, harmonisch en evenredig in de verhoudingen. Bij dit massale uiterlijk is echter duidelijk een grote bewegelijkheid en snelheid waar te nemen. Teven dienen een duidelijk zichtbare vrouwelijkheid uit te stralen, waardoor het verschil met de reu goed zichtbaar is.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Vastberadenheid en buitengewone moed behoren tot zijn karakteristieke kenmerken. Hij is volgzaam naar zijn eigenaar en zijn gezin en Zeer tolerant ten opzichte van kinderen. Zijn loyaliteit is spreekwoordelijk hij zoekt altijd het gezelschap van zijn eigenaar. Hij toont een rustige gedrag, een onmiskenbaar zelfzekerheid en sterk zelfvertrouwen en laat zich ook van onbekenden geluiden of omstandigheden niet intimideren. Een perfecte waakhond, die door het jachtinstinct voor grootwild en voor het werk bij de kudde kan worden gebruikt. Een van zijn eigenschappen is zijn natuurlijke terughoudendheid tegenover vreemden, vooral op eigen terrein, wat vooral op tentoonstellingen onder controle gebracht moet worden. In rust is hij kalm, verheven en vol zelfvertrouwen.
Hij vertoont nooit een verveelde of afwezige indruk. Als de hond opmerkzaam is, weerspiegelt zijn uitdrukking vastberadenheid en waak-zaamheid gecombineerd met één vastberaden, doordringende blik.
Hij is gehoorzaam, zacht en geduldig voor degenen die hem vertrouwd zijn. Hij wantrouwt echter onbekenden en laat dat ook merken. Dan is de fila een scherpe agressieve hond. Hij kan goed worden afgericht, maar moet vanzelfsprekend zeer consequent en met overwicht worden opgevoed en begeleid. Zijn eigenaar zal daarom over een autoriteit en hardnekkigheid moeten beschikken waaruit blijkt dat hij de baas is. Hij moet zijn hond onder alle omstandigheden onder controle weten te houden. De Fila laat zich door niets en niemand intimideren.
Ze zijn gewend om het vee naast de herders te hoeden; vaak op zoek naar een verdwaalde koe, knabbelend aan hun benen om het dier te dwingen terug te keren naar de kudde; indien nodig vangen en houden ze een dier vast;

Huidig gedrag

Een van de kenmerken is achterdocht / wantrouwen jegens vreemden. Hij toont een kalme instelling, onderscheidende zelfverzekerdheid en zelfvertrouwen, ongestoord blijven door vreemde geluiden of omstandigheden. Het is een waakhond. zij beschermen de eigendommen van de eigenaren. Omgang met andere honden hangt af van de omstandigheden.

Gezondheid *1

Er is geen rasvereniging van dit ras in Nederland, maar aanbevolen wordt HD en ED controle op de fokdieren.

Overig / Aandachtspunten

Hond die veel ruimte nodig heeft, een grote tuin is zeer gewenst.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.