Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Whippet

Whippet

Whippet

Oorspronkelijk doel

De honden werden gebruikt voor “snapdog coursing” dat werd in korte tijd populair; whippets werden in een afgesloten terrein losgelaten op een konijn of rat. De hond die het diertje als eerste wist te grijpen en doden was de winnaar en de eigenaar won het geld van de weddenschap.

Beknopte geschiedenis

Windhonden van uiteenlopende maten al duizenden jaren geleden werden ingezet als zichtjager op wild. Het bood een fascinerend schouwspel, maar vooral af en toe een stuk vlees op tafel. De naam “whippet” had rond 1600 de betekenis “kleine hond” en werd pas in 1841 gebruikt om een “kruising tussen Greyhound en Spaniël” te beschrijven. Lange tijd was het alleen de adel toegestaan om Greyhounds te bezitten en ermee te jagen, het volk bezat waarschijnlijk wel kleine windhonden en windhondkruisingen ten behoeve van de stroperij. De whippet zoals wij die kennen is echter – zoals veel hondenrassen – een relatief jong ras, dat door de mijnwerkers en fabrieksarbeiders in Noord Engeland werd gecreëerd uit windhonden en terriërs. Whippets werden ook wel “snapdog” genoemd (to snap = snauwen, happen), omdat zij razendsnel konden uitvallen naar andere honden.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-162)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Evenredige combinatie van spierkracht en sterkte met sierlijke, elegante belijning. Gebouwd voor snelheid en werk. Alle vormen van overdrijving dienen te worden vermeden.De moderne Whippet is nog uitstekend geschikt zijn werk te doen. Alhoewel de meeste Whippets een leven leiden als huishond is het wel van belang dat ze voldoende (vrije) beweging krijgen JUIST om de ideale gezinshond te kunnen zijn.

Huidig uiterlijk

De Whippet van nu voldoet aan de beschrijving van de standaard wel moet men letten op de combinatie en kracht en elegantie, dat de kracht niet overgaat in te veel massa en ten koste gaat van de elegantie. Dit gaat dan niet zozeer om de maat, want we zien wel meer Whippets die iets groter zijn dan de standaard aangeeft maar om te veel massa, voorborst en missen van de sierlijke, lange sierlijk gebogen hals.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Een ideale metgezel. Bezit een groot aanpassingsvermogen in zowel huiselijke als sportieve omgeving. Zachtaardig, aanhankelijk, evenwichtig karakter.Alhoewel de Whippet van nu een ideale huishond is geworden zijn er nog veel eigenaren die met succes werken (Rennen & Coursing) met hun honden. Ook zijn bijna alle whippets nog uitstekend in staat een hoge snelheid te ontwikkelen en is er geen sprake van overdrijvingen binnen het ras die dit onmogelijk zouden maken. Ook zijn er veel Whippets die met plezier doen aan behendigheid en Flyball.

Huidig gedrag

De meeste Whippets vertonen het juiste gedrag zoals beschreven in de standaard en zijn hele fijne en sociale huishonden. Er zijn gevallen bekend van lijnen die iets feller en minder sociaal van karakter zijn en het is dus van belang dat toekomstige Whippet eigenaren gedegen onderzoek doen bij welke fokker en uit welke lijnen ze een (goed gesocialiseerde) pup aanschaffen.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert op, ECVO oogonderzoek, Epilepsie, ED, HD, Doofheid.

Overig / Aandachtspunten

Steeds meer fokkers laten een cardiologisch onderzoek doen bij de ouderdieren voor ze een nest Whippets fokken. Ook zijn er lijnen bekend waarbij cryptorchide en monorchide reuen geboren worden.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.