Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Tsjechoslowaakse Wolfhond

Tsjechoslowaakse Wolfhond

Tsjechoslowaakse Wolfhond

Oorspronkelijk doel

Waakhond en politiehond.

Beknopte geschiedenis

In de voormalige Tsjechoslowaakse Socialistische Republiek vond in 1955 een biologisch experiment plaats, namelijk het kruisen van een Duitse Herder met een Karpaten wolf. Daaruit is gebleken, dat het mogelijk is nakomelingen van een reu en een wolvin te fokken en ook van een wolf en een teef. De meerderheid van alle kruisingen was genetisch geschikt voor vervolg van de teelt. Na voltooiing van de experimenten werd in het jaar 1965 een project voor de fokkerij van een nieuw ras samengesteld. De honden moesten de, voor hun gebruik, nodige eigenschappen van een wolf en de gepaste eigenschappen van een hond hebben. In het jaar 1992 werd de Tsjechoslowaakse Wolfhond door het toenmalig Federale Comité van de fokunies van de ÈSSR erkend als nationaal ras.

VroegerNu
Er is geen oude foto ter beschikking,
we houden ons aanbevolen.


Foto: Allice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-332)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Krachtig constitutietype, langer dan middelgroot. Qua lichaamsbouw, beweging, beharing, kleur van zijn beharing en masker lijkt hij op een wolf.Gebruikshond met certificaat.
Door militaire instanties gefokt voor bewakingsdoeleinden

Huidig uiterlijk

Kleur van de beharing is geelgrijs tot zilvergrijs, met karakteristiek licht masker. Donkergrijs is acceptabel. Het gebit is scharend of een tanggebit. De diepte van de borst bereikt de ellebogen niet.
De grote voeten zijn licht naar buiten gedraaid. Staart is hoog aangezet en recht naar beneden hangend. De teven zijn minimaal 60 cm, de reuen minimaal 65 cm.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Temperamentvol, zeer actief, volhardend, leerzaam, snel reagerend. Moedig en onverschrokken. Wantrouwig maar zonder reden valt hij niet aan. Buitengewoon trouw aan zijn baas. Bestendig tegen weersinvloeden. Kan veelzijdig gebruikt worden.Door militaire instanties gefokt voor bewaking in met name de grensgebieden.

Huidig gedrag

Moedig en standvastig maar ook schuwheid komt voor. Hij is niet de gemakkelijkste qua opvoeding en is vaak op een baas gericht. Alleen zijn houdt hij niet van en hij zal dan ook proberen om uit te breken.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert op: HD, ED, DW (dwerggroei) en Degeneratieve Myelopatie (DM).

Overig / Aandachtspunten

Geschikt als gezinshond en als gebruikshond.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.