Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Ratonero Valenciano

Ratonero Valenciano

Ratonero Valenciano

Oorspronkelijk doel

Jachthond, speciaal op waterrat, konijnen en mollen.

Beknopte geschiedenis

De oorsprong is gerelateerd aan de voorbeelden van de hond uit de omgeving van Valencia met vergelijkbare grootte en kenmerken die teruggaan tot de vroege terriërimport uit Groot-Brittannië en andere rassen die dezelfde kenmerken hadden.
Hun bestaan is gedocumenteerd in Valencia sinds het laatste derde deel van de 19e eeuw en werden geselecteerd en zeer gewaardeerd door de mensen op het platteland boerderijen en velden voor hun eigenschap om te waarschuwen voor ongedierte, evenals voor hun loyale vriendschap. Het begin van dit ras valt samen met de teelt van sinaasappelen in de gemeenschap. De sociale cultuur van deze gemeenschap hielp om bepaalde kenmerken vast te leggen van het ras. Andere namen die geassocieerd zijn met het ras zijn: Rateret en Fusterrier.

VroegerNu
Geen oude afbeelding beschikbaar.

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-370)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Klein formaat, licht en niet extreem kort van lichaamsbouw, variabele vachtkleur de driekleur domineert.

Huidig uiterlijk

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Levendig, vrolijk en actief. Aanhankelijk en trouw, gereserveerd tegenover vreemden. Dapper, niet alleen in het jagen, maar ook ter verdediging van de eigendommen van zijn eigenaren. Leert snel.

Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is bij dit ras geen rasvereniging waardoor er geen monitoring plaatsvind van erfelijke ziekten of gebreken. Aanbevolen wordt om de fokdieren te controleren op HD, ED en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.