Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Griffon Korthals

Griffon Korthals

Griffon Korthals

Oorspronkelijk doel

Voorstaande jachthond.

Beknopte geschiedenis

Dit ras is vernoemd naar zijn stichter E.K. Korthals. In 16 jaar fokte hij een ras dat volgens hem de eigenschappen bezat die hij graag wilde, een voorstaande hond die in elk terrein kon werken en een weersbestendige vacht bezat. Een onverschrokken, snelle hond met een scherpe neus. Tevens de oprichter van de eerste Griffon Korthals vereniging in Europa, opgericht in 1888. In 1911 werd de Nederlandse Korthals club opgericht.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-107)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Flinke, krachtige en robuuste hond. Schedel niet te breed, lange vierkante snuit. De donkergele of bruine ogen, worden door de borstelige overhangende wenkbrauwen verborgen doch niet bedekt en de goed ontwikkelde snor geeft een uitdrukking van vastberadenheid en zelfvertrouwen.Oorspronkelijk heeft de Korthals de bouw van een draver (licht gestrekt) maar soms zie je honden die wat korter gebouwd zijn wat zeker niet gewenst is.
Hij doet zijn werk dan ook snel en trefzeker, zeker geliefd bij jagers.

Huidig uiterlijk

Voldoet nog steeds aan de rasstandaard, ze worden wel korter van bouw en ook de maat is belangrijk.
Knisperende vacht is belangrijk. De Korthals onderscheidt zich o.a. door zijn speciale expressie die heel vertrouwde blik wat hem bij vele zo geliefd maakt.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Zachtmoedige trotse, uitstekende jager, zeer nauw verbonden met zijn meester en zijn territorium, dat hij zorgvuldig bewaakt; heel zachtaardig met kinderen.De Korthals Griffon is een staande jachthond, die tijdens de jacht zowel zelfstandig werkt (het aanwijzen van wild) en in samenwerking met de baas (apporteren van geschoten wild). Dit type hond moet het uithoudingsvermogen hebben om dit de hele dag vol te houden.

Huidig gedrag

We mogen de uitgangspunten van Korthals niet uit het oog verliezen, Korthals was een kynoloog, jager en fokker. Exterieur en jacht waren volgens hem onlosmakelijk met elkaar verbonden, Als men dit uit het oog verliest dan kan het type verdwijnen, ook de werklust zal daaronder lijden.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de Griffon Korthals is een gezond ras, de vereniging controleert de fokdieren op: HD.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.