Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Podenco Português

Podenco Português

Podenco Português

Oorspronkelijk doel

Jachthond, maar ook waakhond.

Beknopte geschiedenis

Een hond van het oertype die mogelijker wijze afstamt van de historische honden die eigendom waren van de Feniciërs en Romeinen en in de middeleeuwen meegebracht naar het Iberisch schiereiland.
Later werd hij door in kruizen van honden die de Moren bij de invasie in de 8e eeuw meebrachten. Hij paste zich aan het klimaat van het Portugese land aan.
Door zijn doelmatige ontwikkeling door de eeuwen heen werd de kleinere variëteit vanaf de 15e eeuw verder als een rattenvanger op de karvelen van de Portugese zeevaarders gebruikt.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-094)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Medio: Middelgrote, lichtgestrekte, harmonische, goed gespierde, droge, levendige hond met normale substantie. Reuen en teven 40-55 cm; 16-20 kg.
Groot: Grote, lichtgestrekte, harmonische, goed gespierde, droge, levendige hond met veel substantie. Reuen en teven 55-70 cm.
Klein: Klein, slank, gestrekt hondje met rechte benen (mogen iets ingedraaid zijn) met vlakke of iets gewelfde schedel. Reuen en teven 20-30 cm.; 4-5 kg
Korthaar (glad en dicht). Ruwhaar (draadachtig zonder ondervacht) met baard.
De grote variëteit komt nog zelden voor.

Huidig uiterlijk

Vierkant piramidevormig hoofd met rechtopstaande oren, sikkelvormige staart, goed geproportioneerd met een gezonde lichaamsbouw, goed gespierd; erg levendig en intelligent; solide en robuust. Het komt voor in drie variëteiten, met twee haarsoorten: gladhaar en ruwhaar.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Grote Podenco: Wordt gebruikt voor de jacht op groot wild.
Medium Podenco: Ook bekend als de Warren Hound, zijn natuurlijke eigenschap als konijnenjager wordt ook goed gebruikt in de meute of alleen.
Kleine Podenco: Wordt gebruikt voor het volgen van konijnen in holen of rotsen gebruikt.
Alle rassen worden ook gebruikt als waak- en gezelschapshond.

Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, voor deze rassen is geen rasvereniging bekend en ook geen gezondheidsproblemen. Informatie vooraf aanbevolen.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.