Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Podenco Ibicenco

Podenco Ibicenco

Podenco Ibicenco

Oorspronkelijk doel

Jachthond.

Beknopte geschiedenis

Dit ras is ontstaan op de Balearen, Mallorca, Ibiza, Minorca en Formentera, waar het bekend staat onder de naam ‘Ca Eivissec’. Het is ook wijd verspreid in Catalonië, in de omgeving van Valencia, in de Roussillon en de Provence, waar het bekend staat onder de namen Mallorqui, Xarnelo, Mayoquais, Charnegue, Charnegui en Balearenhond. Waarschijnlijk waren deze honden naar de eilanden gebracht door de Feniciërs, Carthagers en mogelijk de Romeinen. Deze hond is een typisch primitieve en robuuste vertegenwoordiger van een van de oudst bestaande rassen. Afbeeldingen van deze honden zijn gevonden in de graven van de farao’s en op voorwerpen in musea, zodat het bestaan van het ras al gerekend kan worden vanaf het jaar 3400 v. Chr.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-329)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Primitieve, robuuste (oud type) jachthond die symmetrisch en compact van bouw is. Belangrijke verhouding: afstand snuitpunt tot oog en occiput tot oog is gelijk.

Huidig uiterlijk

De Podenco is een vrij grote hond; de reuen hebben een schofthoogte van maximaal 70 cm. Het meest opvallend zijn de grote staande oren. De ogen zijn barnsteenkleurig en ook de neus is licht van kleur. Er bestaan drie haarvariëteiten: kort-, ruw- en langhaar. De kleur is rood met wit, ook effen rood en effen wit komt voor. Omdat de jager de bewegingen van de honden in de dichte struiken duidelijk moet kunnen volgen is het zeer gewenst dat de honden in actie de staart hoog dragen (niet in een krul over de rug) met het eind (met daaraan bij voorkeur een witte punt) voortdurend in beweging.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
In de rasstandaard staat niets over het gedrag.
Maar de Podenco Ibicenco is intelligent, zeer levendig en temperamentvol. Hij is in huis goed te houden, als hij zijn energie maar buiten kwijt kan. Voor de eigen mensen is de Podenco zeer aanhankelijk. Wel moet hij zeer consequent worden opgevoed; met name de reuen zijn nogal dominant en zullen hun plaats in de roedel willen bepalen.

Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging heeft een verplichte controle op PRA (progressieve retina atrofie) en ECVO oogonderzoek.
Een éénmalige dierenartsverklaring is vereist dat het dier waarmee gefokt gaat worden gezond is en zeker niet lijdt aan de hieronder genoemde aandoeningen. * Aangeboren doofheid of blindheid * Hazenlip of gespleten gehemelte * Wezenlijke gebitsfouten of kaakafwijkingen * Epilepsie

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.