Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Istarski Ostrodlaki Gonič

Istarski Ostrodlaki Gonič

Istarski Ostrodlaki Gonič

Oorspronkelijk doel

Hond met groot uithoudingsvermogen, bijzonder geschikt voor: jacht op haas, vos, wild zwijn, maar hij kan ook worden gebruikt worden als zweethond.

Beknopte geschiedenis

Het ras stamt af van de “oostelijke Adriatische witte hond met markeringen”. Het haar is ruw vanwege het klimaat waarin het ras is gefokt. Dit zijn bergachtige gebieden aan de oost-Adriatische kust, waar temperaturen laag zijn. De vroegste beschrijving van de ruwharige Istrische windhond bevindt zich in het manuscript van de Đakovo-bisschop Petar Bakić uit het jaar 1719, waarin staat dat het fokken met dit ras vóór de 14e eeuw bekend was.
Het vroegste afbeelding hierover is te vinden in de kathedraal van St. Mark de Evangelist in Makarska.
De eerste standaard van de ruwharige Istrische brak is van de FCI op 04/06/1955.

VroegerNu


FCI Rasstandaard
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-152)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een hond met rustieke uitstraling en sterke brakkenachtige lichaamsbouw, van gemiddelde grootte, met karakteristiek ruw haar, sneeuwwit van kleur met oranje aftekeningen op het hoofd en op het lichaam. Dankzij hun ruwe vacht ziet het ras er robuust uit. FCI St. Nr. 152 / 19/01/2018
Het verschil tussen de twee geslachten moet goed duidelijk zijn.
Zeer functionele hond, echte brak die goed kan werken en een heel goed neusgebruik heeft.
Door zijn witte uiterlijk makkelijk te onderscheiden van het omringende wild. Met een ruige vacht geschikt voor ieder terrein.

Huidig uiterlijk

Vrijwel onveranderd t.o.v. de oorspronkelijke honden.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Dit ras is makkelijk te trainen voor de jacht en zijn constructie maakt het mogelijk ze voor de jacht in alle weersomstandigheden, inclusief ruig, rotsachtig terrein en heuvelachtig gebied te gebruiken. Zijn stem is gemiddeld van klank, maar het heeft ook diepere tonen. Kalm van evenwichtig temperament, met een serieuze uitdrukking. Toegewijd aan zijn voorjager.Het binnenhalen van wild is het belangrijkste van dit ras, zeer trouw aan de voorjager en een uitstekende werker.

Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is niet bekend over gezondheid van dit ras. Er vindt geen monitoring plaats van erfelijke ziekten en gebreken. Het verdient aanbeveling om de fokdieren te controleren op HD, ED en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.